Sütés nélküli ropogós, mogyorós, csokis szelet - Nincs benne hozzáadott cukor

Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ebben az édességben nincs hozzáadott cukor, de mikor ezt leírom, félek, hogy becsapok mindenkit, hiszen ugyanakkor rengeteg csokoládé és datolya van benne, ezek pedig mind nagyon édesek. 

Mégis sokkal jobb ilyesmivel elütni a hirtelen támadt édességvágyat, mint egy jégkrémmel vagy egy óriási tábla csokival. Egyrészt azért, mert a sok cukor, ami benne van, jórészt természetes, másrészt, mert mellette van egy csomó hasznos tápanyag és rost is, ami a sima, tömény cukorban és cukros édességekben nincs.

Sütés nélküli recept

Ez tehát nem egészséges édesség, nem fogyaszt, sőt, mégis sokkal jobb választás minden másnál, és mindezen felül iszonyatosan finom. További elképesztő előnyei közé tartozik, hogy nem kell sütni, csak egy aprítógépre és egy tálra van hozzá szükség meg némi hűlési időre.

Puha, nagy datolyából

Annál finomabb lesz, minél jobb minőségű, nagyobb szemű, puha datolyát találunk hozzá, a száraz, aszott darabokból sajnos egyáltalán nem lesz jó. 

Mindenmentes verzió

Ha ez fontos szempont valakinek, akkor nyugodtan használjon hozzá gluténmentes gabonapelyhet, például natúr puffasztott rizst, a csokoládéból pedig lehet teljesen cukormenteset is választani, ha úgy tetszik - ebben az esetben úgynevezett mindenmentes édesség lesz belőle, mivel tejterméket amúgy sem tartalmaz.

Mogyorós, csokis szelet

mogyorós-mindenmentes - 1 (1)

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 250 gramm datolya
  • 50 gramm mogyoróvaj
  • 50 gramm földimogyoró
  • 50 gramm ropogós gabonapehely
  • 50 gramm étcsokoládé
Recept idők

Elkészítés:

Egy hosszúkás sütőformát kibélelünk sütőpapírral. A datolyát kimagozzuk, aprítógépbe tesszük a mogyoróvajjal együtt, és hosszan turmixoljuk, míg egynemű, krémes, sima massza nem lesz belőle. Óvatosan a masszába forgatjuk a mogyorót és a gabonapelyhet. Az így kapott egyveleget a formába öntjük, igyekszünk a felületét egyenletesre simítani egy spatula segítségével. Hűtőbe tesszük néhány órára, míg össze nem áll. Kivesszük, a csokoládét megolvasztjuk és ráöntjük, majd hagyjuk így továbbdermedni. Ha megszilárdult, szeletekre vágjuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon