Így tedd el a cukrozott narancshéjat: sokféle sütibe jó lesz
A cukrozott narancshéj sütikbe téve vagy önmagában kanalazva is mennyei csemege.
Ha szereted a klasszikus citromkrémet, avagy a lemon curdöt, akkor a narancsos változatot is imádni fogod, a gyümölcsből készült finomság színt hoz a szürke téli napokba.
Az elkészítése nagyon egyszerű, de fontos, hogy biogyümölccsel dolgozz, hiszen a héjára is szükséged lesz. A curdöt tojás sűríti és krémesíti: hogy ne csapódjon ki, folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon főzd a hozzávalókat.
A kész narancskrém a hűtőben 2 hétig eláll: kanalazhatod önmagában, kenheted palacsintára, piskótára, de egy sima pirítóst is feldob.
A narancsokat mossuk meg, reszeljük le a héjukat. Vigyázzunk, hogy minél kevesebb fehér, kesernyés részt reszeljünk le.
A héjat keverjük össze a cukorral és egy csipet sóval.
Tegyük a narancsos cukrot, a narancslevet, a vajat és a tojássárgáját egy kis lábasba. Kezdjük el alacsony lángon melegíteni. Ahogy a vaj elkezd olvadni, kezdjük el keverni, míg el nem vegyülnek a hozzávalók. Folyamatos kevergetés mellett melegítsük forrásig a keveréket, majd vegyük a legkisebbre a lángot. Folyamatos kevergetés mellett még 6-8 percig főzzük, míg besűrűsödik, befogja egy kanál hátulját. Ahogy hűl, még sűrűsödni fog.
Ha szükséges, átszűrhetjük szitán. Szobahőmérsékleten hagyjuk hűlni, majd tegyük a hűtőbe minimum 4 órára.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu