A legfinomabb olasz sütemény a biscotti - A ropogós keksz naranccsal is készülhet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az illatos, isteni finom, ropogós keksz légmentesen zárható dobozban sokáig eláll, érdemes dupla adagot sütni belőle.
A biscotti vagy cantuccini egy klasszikus olasz keksz, olyan, mint egy kétszersült, nagyon ropogós, kávé vagy tea mellé isteni finom. Toscanában a helyi specialitásnak számító, Vin Santo nevű desszertborba mártogatják, ha van rá lehetőséged, érdemes úgy is kipróbálni.
Mára rengeteg változatban készül, de a hagyományos receptben csak mandula gazdagítja a tésztáját. Az alábbi változat narancsos, a citrus nagyon jól passzol a mandulához, de utóbbi helyett bátran használható dió is, illetve másfajta aszalt vagy kandírozott gyümölcsök is mehetnek bele.
Narancsos biscotti
Hozzávalók 24 darabhoz
- 250 gramm liszt
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 1 nagy csipet só
- 140 gramm kukoricaliszt
- 200 gramm cukor
- 1 darab bionarancs héja
- 110 gramm vaj
- 2 darab tojás
- 1.5 teáskanál mandulakivonat
- 0.5 teáskanál vaníliakivonat
- 100 gramm mandula
- opcionális kandírozott narancshéj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a sütőport és a kukoricalisztet. Egy másik tálba reszeljük bele a narancs héját, majd adjuk hozzá a cukrot, alaposan keverjük el vele.
A narancsos cukrot és a puha vajat keverjük habosra robotgép segítségével. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat is, végül keverjük bele a mandula- és a vaníliakivonatot is.
Kisebb adagokban forgassuk bele a száraz hozzávalókat a vajas keverékbe, végül adjuk hozzá az összedarabolt mandulát - szeletelt mandula is használható -, illetve, ha szeretnénk, 80-100 gramm kandírozott narancshéjat.
Szedjük a tésztát 2 részre, majd mindkét részből formázzunk egy 4 centi magas hengert, tegyük őket az előkészített tepsire. Süssük 15 percig, míg aranybarna nem lesz a külsejük, majd hagyjuk hűlni 30 percig.
Tegyük a hengereket egy vágódeszkára, majd egy éles kés segítségével vágjuk őket 2 centi széles szeletekre. Tegyük őket vissza a tepsire, majd süssük még 15 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Fotó: Getty Images