Édes-ragacsos narancsos csigák: Muffinformában készül a látványos édesség

narancsoscsiga2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ragacsos lesz tőle a kezed, de abszolút megéri. Ez a narancsos, édes finomság felmelegíti az embert a hűvösebb hónapokban. Nem fogyókúrás, de egy-egy különleges alkalomra tökéletes választás.

Az eredeti recept Maggie Stiefvater írónő magyarul is megjelent, A Skorpió Vágta című könyvéhez született, az abban szereplő novemberi nyalánkság nevű süteményhez. Az írónő maga találta ki és tette közzé a recept több változatát is a Tumblr oldalán. Ennek egy kicsit átalakított és módosított verzióját szoktuk mi elkészíteni.

Az elkészítés hosszadalmas és sok lépcsőből áll, a süti után a takarítás sem a legkellemesebb elfoglaltság a világon, de megéri a fáradságot. Az alaptészta puha és szellős, egyáltalán nem édes, a narancs ad neki egy kis savanykás ízvilágot, és a mézes-cukros öntet teszi édessé a végeredményt.

Nálunk azonnal kedvenc lett, amióta először elkészült, szinte minden alkalommal ott szerepel a kívánságlistán. Kicsik és nagyok egyaránt szeretik, még akkor is, ha utána kötelező a kézmosás.

Ha egyszerű, de isteni süteményt szeretnél sütni karácsonyra, akkor mindenképpen próbáld ki ezt a sokáig puha olajos piskótát, ami nem csak nagyon finom, de illatos is.

Édes-ragacsos narancsos csiga

narancsoscsiga

Hozzávalók 6 adaghoz

Csiga

  • 2.5 deciliter tej
  • 1 deciliter víz
  • 0.5 deciliter étolaj
  • 1 evőkanál margarin
  • 500 gramm liszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1.5 teáskanál
  • 2 darab tojás

Töltelék

  • 3 evőkanál olvasztott margarin
  • 0.5 teáskanál narancsaroma
  • 1 evőkanál narancslekvár
  • 1 evőkanál reszelt narancshéj

Bevonat

  • 170 gramm barna cukor
  • 1 evőkanál tejszín
  • 8 evőkanál margarin
  • 0.5 teáskanál vaníliaaroma
  • 170 gramm méz
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a tejet, a vizet, az olajat és a margarint melegítsük olvadásig. Fontos, hogy ne forrjon fel. Ezt a műveletet mikróban is végezhetjük - ez nagyjából 2 perc lesz közepes hőfokon. A keveréket hagyjuk egy kicsit hűlni, és amikor már kézmeleg, üssük bele a tojást és keverjük jól el. (Ha túl forró a folyadék, a tojás ki fog csapódni, ezért érdemes várni).

Egy másik tálba jöhetnek a száraz hozzávalók: a liszt fele, az instant élesztő, a só és a cukor. Öntsük hozzájuk a folyadékokat és jól keverjük el őket, majd apránként adjuk hozzá a liszt maradékát is, és keverjük csomómentesre.

A kész tésztát dagasszuk 8 percig, majd tegyük kivajazott tálba, hintsük meg a tetejét liszttel, és meleg helyen kelesszük letakarva egy óráig.

Ötven perc elteltével állítsuk össze a tölteléket. Ehhez meg kell olvasztani a vajat és hozzá kell keverni a narancsaromát, a narancslekvárt és a narancshéjat. Ha letelt az egy óra, terítsük ki a tésztát, nyújtsuk nagyjából 1 centisre, majd kenjük meg a narancsos töltelékkel, göngyöljük fel és vágjuk 12 egyenlő csigára.

Ez a tésztamennyiség nagy méretű muffinformákhoz ideális, és a legjobban a fémsütők és a szilikonformák működnek együtt a sütivel. A bevonattól extra ragadós lesz a végeredmény, így a papírtalpat nyugodtan lehet hanyagolni.

Ha elkészültek a csigák, tegyük őket kivajazott vagy szilikonnal bélelt muffinformába, nem baj, ha egyelőre még nem szépek és itt-ott kitüremkednek a tárolóból, sütés közben is kelnek még, és gyönyörű rózsaformába rendeződnek majd a végén. Az előkészített tepsit takarjuk le, és tegyük meleg helyre még fél órára.

A fél óra elteltével, a sütőt melegítsük elő 200 fokra, és 14 perc alatt süssük készre a csigákat, majd kivéve tegyük félre őket hűlni.

Eközben készítsük el a cukros bevonatot. A mézet, a vajat, a barna cukrot közepes lángon folyamatos keverés mellett 2 percig forraljuk, aztán adjuk hozzá a tejszínt és a vaníliát. A tűzről levéve hagyjuk dermedni egy kicsit, hogy ne legyen túl folyós, amikor meglocsoljuk vele a csigákat.

Ez az öntet sosem dermed meg egészen, tehát mindig egy kicsit ragacsos marad a csigán, viszont az edényekbe csúnyán bele tud száradni, úgyhogy ezeket érdemes azonnal beáztatni langyos vízbe, amint nem használjuk őket.

Fotó: Szebegyinszki Szilvia/Sóbors

Ezt is szeretjük