Puha, foszlós narancsos csiga – A tészta narancslétől, a töltelék a héjtól illatos

narancsos csiga cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha a kelt tésztába is gyúrsz egy kis narancslevet, egészen más lesz, szétomlik a szádban az illatos sütemény.

Imádok kézzel dagasztani, de most beszereztem egy gépet, és gyorsan ki is próbáltam vele egy kelt tésztás receptet. Bármennyire is bíztam a kezem erejében, azért egy gép másképp dolgozik.

Imádom a különféle foszlós csigákat, a leveles tésztából készülteket is, de a keltek is nagy kedvenceim. A kakaóson kívül a fahéjas csigát is nagyon szeretem, itt találsz egy szuper receptet hozzá. Ezek a csigák gyönyörűen egybekapaszkodnak, a máz pedig még jobban kiemeli az ízüket. Ha pedig inkább a sós ízeket kívánod, akkor készíts pizzás csigákat

A frissítő, frissen facsart narancslé nemcsak reggeli napindítónak tökéletes, hanem egészen különleges ízt ad a kelt tésztának, ha belegyúrod. Nemcsak az alapba, hanem a töltelékbe is kerül citrus, valamint a mázba is érdemes keverni egy-két kanállal. 

Narancsos mázas csiga

narancsos csiga recept

Hozzávalók 12 darabhoz

Tészta:

  • 120 milliliter tej (meleg)
  • 1 evőkanál cukor
  • 20 gramm élesztő (friss)
  • 120 milliliter narancslé (frissen facsart)
  • 0.5 kávéskanál
  • 3 evőkanál vaj
  • 1 darab tojás (L-es)
  • 400 gramm liszt

Töltelék:

  • 80 gramm cukor
  • 100 gramm vaj
  • 2 evőkanál bionarancs héja

Máz:

  • 80 gramm krémsajt (natúr)
  • 40 gramm vaj
  • 60 gramm porcukor
  • 2 evőkanál narancslé (frissen facsart)
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb tálat vékonyan olajozzunk ki, és tegyük félre.

A meleg tejbe szórjuk bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és várjuk meg, amíg felfut. 

Egy nagyobb tálba öntsük bele a felfuttatott élesztős tejet, a narancslét, adjuk hozzá a sót, a vajat, a tojást és fokozatosan szórjuk hozzá a lisztet. Kezdjük el dagasztani, illetve ha dagasztógéppel dolgozunk, akkor lassú fokozatra állítsuk. Kicsit növeljük a dagasztási sebességet, és addig dagasszuk a tésztát, amíg el nem válik az edény falától. Ha kész, borítsuk át a kiolajozott tálba, takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen hagyjuk, hogy a duplájára keljen, nagyjából 1 óra kell neki. 

Közben készítsük el a tölteléket. Egy tálban keverjük habosra a vajat, a cukrot és a narancshéjat. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk 30x45 centiméteres téglalappá. Kenjük meg a töltelékkel úgy, hogy a széleken hagyjunk nagyjából 1-1,5 centimétert üresen. A hosszanti oldaltól kezdjük el feltekerni. Ha kész, felezzük el a rudat, majd vágjunk 2 centiméteres szeleteket belőle. Egy 20x30 centiméteres tepsit vékonyan vajazzunk ki, és fektessük egymás mellé a tekercseket. Takarjuk le konyharuhával, és hagyjuk 20-25 percig kelni. Ahogy tovább kelnek, egymáshoz fognak érni, de az nem baj.

Süssük a csigákat 20-25 percig, amíg a tetejük szépen meg nem pirul. 

Amíg sülnek a csigák, készítsük el a mázat. A krémsajtot, a vajat, a porcukrot és a narancslét keverjük össze. 

Ha megsültek a csigák, kenjük meg a mázzal.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük