Foszlós, házi fahéjas csiga: mascarponés mázzal a legfinomabb

fcscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az illatos fahéjas csiga tetejét még melegen kend meg a fehér krémmel, a tésztát szaftosabbá, ízletesebbé teszi a máz.

A kelt tésztás süteményeknek nehéz ellenállni, a finomságok tökéletes napindítók, de ha délután tör rád az édesség utáni vágy, akkor is jó választás a foszlós péksüti.

Az édes töltelékkel megkent, kelt tésztás csigák közül hazánkban a kakaós a retró kedvenc, Amerikában a fahéjas, mázas az örök favorit. Utóbbi idehaza is egyre népszerűbb, ami nem is csoda, hisz a puha tészta varázslatos tölteléket kap, ráadásul a mascarponés krémtől még fantasztikusabb. A sütemény nagyon kapós, ezért jobban jársz, ha dupla adaggal készítesz belőle.

Fahéjas csiga

fcsct

Hozzávalók 12 darabhoz:

Tészta:

  • 2.5 dl tej (langyos)
  • 2 evőkanál cukor
  • 7 g élesztőpor
  • 50 dkg finomliszt
  • 7 g vaníliás cukor
  • 1 csipet
  • 10 dkg vaj (olvasztott)
  • 2 db tojás

Töltelék:

  • 8 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 evőkanál fahéj

Máz:

  • 2 evőkanál mascarpone
  • 2 evőkanál porcukor
  • 3 evőkanál tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A langyos tejben keverjünk el 1 evőkanál cukrot és az élesztőt, várjuk meg, amíg felfut, addig foglalkozzunk a száraz hozzávalókkal.

A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a maradék cukrot, vaníliás cukrot, sót, forgassuk egybe a száraz alapanyagokat. Az olvasztott vajat, tojásokat és a felfutott élesztőt is adjuk a keverékhez, gyúrjunk belőle egynemű tésztát.

A begyúrt tésztát fedjük le, és 1-2 óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át, majd nyújtsuk vékonyra.

Töltelék:

A kinyújtott tésztát kenjük meg olvasztott vajjal.

A cukrot és a fahéjat keverjük egybe, majd szórjuk az olvasztott vajjal megkent tésztára.

A megtöltött tésztát szorosan tekerjük fel, vágjunk belőle 2-3 centi széles darabokat.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, helyezzük a papírra a csigákat, lefedve, meleg helyen 30-40 percig kelesszük a tekercseket.

A csigákat toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-25 perc alatt süssük aranybarnára.

Máz:

A máz hozzávalóit tegyük keverőtálba és keverjük csomómentesre.

A mázat kenjük a meleg csigákra.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük