Pillekönnyű meggyes-mákos kalács: így lesz foszlós a kelt tészta
A meggyes-mákos kalács naranccsal megbolondítva a karácsonyi készülődés időszakában kihagyhatatlan.
Az egyszerű, de nagyszerű édességet mákos gubónak vagy bobajkának is hívják. Dédanyáink idejében házi kelt tésztából készült, és gyakran mézzel édesítették. Úgy tartották, hogy a mák sok szerencsét és pénzt hoz a házhoz. Őseink általában évente kétszer, nagypénteken és karácsonykor tették az asztalra. Már az 1695-ben kiadott, első magyar nyelvű nyomtatott szakácskönyvben is megtalálható a recept őse. Németországban és Lengyelországban ugyancsak kedvelt desszert.
Szikkadt péksütemény, tej, cukor, mák: ezek a legfontosabb hozzávalók, azonban érdemes néha felturbózni az alapreceptet. Karácsonyra jól jön bele a szegfűszeg és a narancshéj. Össze is sütheted, továbbá vaníliasodóval vagy tojáshabbal is kínálhatod. Még finomabb lesz, ha kifli helyett kaláccsal készíted.
Ha a péksütemény nem elég szikkadt, tedd egy kicsit a sütőbe vagy a mikróba. Így jól megszívja magát az ízes, illatos tejjel. A sütési idő nem hosszadalmas, amikor elkezd pirulni, ki is veheted a sütőből.
A szikkadt kifliket vágjuk fel körülbelül egy centi vastag karikákra.
A tejet keverjük össze a tojásokkal, majd folyamatos kevergetés mellett melegítsük össze a kristály- és vaníliás cukorral és a szegfűszeggel. Mikor a cukor elolvadt, húzzuk le a tűzről, vegyük ki a szegfűszeget.
A darált mákot dolgozzuk össze a porcukorral, a reszelt narancshéjjal, a mazsolával. Forgassuk a tejbe a kifli felét, hagyjuk, hogy egy kicsit megszívja magát a péksüti, majd rakjuk egy kivajazott tűzálló tál aljára. Szórjuk meg a mákos keverék felével, majd ismét áztatott kifli következik, a tetejére pedig megint mák kerül.
Toljuk előmelegített sütőbe, és 180 fokon süssük meg körülbelül 20 perc alatt. Amikor a széle szép piros, kivehetjük a sütőből.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu