Narancsos trüffelgolyó pillanatok alatt: mutatós, isteni desszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Rengetegféleképpen variálhatod az alapreceptet, készülhet gyümölcsösen, alkoholosan, de akár másfajta csokiból is.
A trüffelgolyó a csokirajongók álma, hiszen a mutatós édesség szinte színtiszta csokoládéból áll egy kevés vajjal és tejszínnel kiegészítve. Ebben a receptben annyit változtattunk a klasszikus verzión, hogy tejszín helyett naracslé került bele, illetve egy kevés narancshéj gondoskodik még a citrusos ízről és illatról.
A desszertet akár vegán változatban is elkészítheted, ha a vajat kókuszolajra cseréled. Nem csak ezen a pontján változtathatsz a receptnek: az étcsokoládé helyett használhatsz tej- vagy fehér csokit, igaz, utóbbi kettő mellé nem lesz szükség plusz porcukorra.
A kész trüffelgolyót nem csak kakaóporba forgathatod, kókuszreszelébe vagy darált dióba, mandulába hempergetve még mutatósabb lesz.
Narancsos trüffelgolyó
Hozzávalók 35 darabhoz
- 200 gramm étcsokoládé (70%-os)
- 60 gramm vaj
- 60 milliliter narancslé
- 1 tk narancshéj
- 4 ek porcukor
- 2 ek kakaópor (+ forgatáshoz)
Elkészítés:
A csokit törjük vagy vágjuk kisebb darabokra, vízgőz felett olvasszuk fel.
Amikor elolvadt, vegyük le a tűzről, keverjük bele a vajat.
Adjuk hozzá a narancslevet, a narancshéjat, a porcukrot és a kakaóport, keverjük csomómentesre, egyneműre a masszát.
Tegyük a hűtőbe kb. 20-30 percre, akkor jó, amikor még nem túl kemény, de nem is ragacsos, tökéletesen formázható.
Készítsünk kisebb méretű golyókat a masszából, a darabszám a mérettől függ, majd forgassuk őket kakaóporba. Ha ragad a kezünk, érdemes azt is picit leszórni kakaóporral, hogy ne olvassza meg a masszát.
Légmentesen zárható dobozban tároljuk.
Fotó: Getty Images