Omlós, skót vajas keksz: naranccsal és vörösáfonyával dúsítva még finomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A rengeteg vajtól nagyon omlós, a gyümölcsöktől egyszerre édes és fanyar, a kristálycukortól pedig ropogós lesz a teasütemény.
Pár hozzávalóból készül ez a skót, omlós vajas keksz, vagyis a shortbread, és bár a hagyományos recept is isteni, érdemes vörösáfonyával és naranccsal dúsítva is kipróbálni, még sokkal-sokkal finomabb lesz.
Mire kell figyelni?
A tésztáját nem kell túl édesre készíteni, ugyanis a kekszeket meg kell hempergetni kristálycukorban is a sütés előtt. Ha cukrozott vörösáfonyát használsz, 50 grammal kevesebb cukrot tegyél a tésztájába.
Fontos, hogy ugyanúgy, mint a linzertésztánál, itt is hideg vajjal, gyorsan kell dolgozni, nem jó, ha megolvad a kezed melegétől. Ha mégis picit puhulna, akkor sincs baj, ugyanis a tésztát legalább 1 órára a hűtőbe kell tenni formázás előtt, ott szépen megköt a vaj, a massza szeletelhető lesz.
A tésztát nem szabad túlsütni: 12-15 perc bőven elég neki. A színén nem fogsz látni változást, illetve forrón még nagyon puha lesz, de emelj meg egyet, ha az alja már halványbarna, készen van, ahogy kihűl, szépen megszilárdul majd.
Narancsos, vörösáfonyas vajas keksz
Hozzávalók 30 darabhoz
- 100 gramm vörösáfonya (aszalt)
- 150 gramm cukor
- 350 gramm liszt
- 225 gramm vaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 darab bionarancs
Elkészítés:
A vörösáfonyát keverjük össze 50 gramm cukorral, majd egy aprítógép segítségével dolgozzuk össze, nem kell pépesnek lennie, de legyenek egészen kis darabok belőle. Ha cukrozott áfonyát használunk, nem kell hozzá plusz cukrot adni.
Egy nagy tálban keverjük össze az átszitált lisztet a maradék cukorral. A hideg vajat vágjuk kockákra, majd dolgozzuk a lisztes keverékbe, ha kézzel állítjuk össze, siessünk, ne olvadjon meg a kezünk melegétől. Akkor jó, ha morzsás lesz a végeredmény.
Adjuk hozzá a vaníliakivonatot, a vörösáfonyát, a narancs reszelt héját és 3-4 evőkanál narancslevet. Gyúrjuk össze a tésztát, míg gombóccá nem áll össze, ha túl száraz, adjunk még hozzá egy kis narancslevet.
Formázzunk a tésztából egy hengert, nagyjából 5 centi legyen az átmérője, majd csomagoljuk folpackba. Tegyük a hűtőbe legalább 1 órára.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, tegyük félre.
Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd vágjuk 6-7 mm vastag szeletekre.
Egy tányérba szórjunk kristálycukrot, majd forgassuk meg benne a szeleteket. Tegyük a kekszeket az előkészített tepsire.
Süssük őket 12-15 percig, melegen még puhának tűnnek majd, de ahogy kihűlnek, megszilárdulnak.
Légmentesen zárható dobozban 3 napig tárolhatók.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors