Vajpuha, omlós csoda a skót vajas keksz, vagyis a shortbread

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A shortbread se nem rövid, se nem kenyér. A régies elnevezés egy utánozhatatlanul puha, omlós, elképesztően vajas teasüteményt takar.

A  vajas csodát a skótoknak köszönheti a világ, ezt idézi meg a talán legismertebb shortbread forgalmazó, a Walkers cég vidám, piros, skót kockás mintázatú doboza is. Ha arrafelé járunk és igazán autentikus élményre vágyunk a délutáni teánk kíséreteként, ne mulasszuk el kipróbálni a helyi verziót, mely mennyei, fenséges, abbahagyhatatlan.  

Még ha ott is hagyjuk az összes ruhánkat és a bőröndünket kizárólag shortbreaddel töltjük fel, akkor is csak kicsit kevesebb mint 32 kilogrammnyi vajas kekszet vihetünk haza, ami ugyebár nem valami sok. Jobban járunk tehát, ha magunknak készítjük el, mert hálaistennek nem nagy vasziszdasz.

A tökéletes shortbread nyomában

Két dolog van, amire oda kell figyelni. Az egyik az arányok betartása. Ez egy rész cukrot, két rész vajat és három rész lisztet jelent. A másik, amire oda kell figyelnünk, az alapanyagok - mindenekelőtt a shortbread lelkét jelentő vaj -  minősége. Ebből ne adjunk alább semmi pénzért, és akkor a házi shortbreadünk csodálatos lesz. De vigyázzunk vele, ha családunk, barátaink megkóstolják, onnantól kezdve folyamatosan gyártanunk kell majd.

Ismertebb talán a hosszúkás shortbread vagy fingers, ezért alább ilyet készítünk. Ám a háziasabb hatást keltő kerek verzió is remek megoldás. Ebben az esetben a tésztát nyújtsuk kerekre, a tetejét egy késsel vágjuk be - nyolc részre osztva a kört. Innentől a leírtak szerint járjunk el.

Shortbread

shortbread2.gif

Hozzávalók 10 adaghoz

  • ízlés szerint cukor
  • 100 gramm vaj
  • 100 gramm búzafinomliszt
  • 50 gramm kukoricaliszt
  • ízlés szerint cukor
Recept idők

Elkészítés:

A vajat a cukorral krémesre keverjük. Ha sózatlan vajat használunk, adjunk egy csipet sót a tésztához. Szórjuk a liszteket is a vajas-cukros keverékhez, és dolgozzuk össze előbb fakanállal, majd mikor már morzsalékos az állaga, a kezünkkel. Dolgozzunk gyors mozdulatokkal.

Nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakúra nagyjából másfél centiméter vastagságúra. Vágjuk mutatóujj hosszúságú, két centiméter széles szeletekre. Szurkáljuk meg villával, szórjuk meg kristálycukorral. Tegyük a shortbreadeket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és így be a hűtőbe legalább fél órára pihenni. Az idő leteltével 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 20 perc alatt készre sütjük.

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük