Ropogós nyusziváró keksz egyszerű tésztából - A gyerekek imádják kiszaggatni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nagyon megértem azokat, akik nem szeretik a gyerekeket beengedni a konyhába. Koszolnak, pancsolnak, láb alatt vannak, az étel ezerszer lassabban készül el, meg ott az a sok veszélyes szúrószerszám, tűz, meleg, agybaj az egész.
Én is gyakran így vagyok ezzel, aztán mégis folyton ott állok egy-két-három harcra kész gyerekkel, akik tojást törnek, vajat olvasztanak és tésztát nyújtanak. Most már úgy érzem, megérte beengedni őket a pulthoz, mert a nagyobbak már teljesen egyedül készítenek kiflit, töltenek meg és göngyölnek meglepően értelmes formájú szilvás gombócot, a keksz- és pogácsaszaggatásnak pedig mesterei.
A nyuszivárásról mindig a kívánságlista jut eszükbe, amit karácsonykor írnak, onnan pedig a karácsonyi mézeskalácssütés. Miért nem sütünk valamit a Nyuszinak is? Készítünk kalácsot, próbálkozom, de ez nem elég, ők a szaggatásra álltak rá.
Így sütünk már évek óta húsvétkor nyuszikekszet. Nem mézeskalácsból, hanem a legegyszerűbb, legjobban nyújtható, formázható, szaggatható kekszalapból.
Nem csupán egészségügyi megfontolásból készül teljes kiőrlésű lisztből, hanem mert sokkal roppanósabb lesz így a keksz állaga - de persze fehér lisztből is finom.
Nyusziváró keksz
Hozzávalók 12 adaghoz
- 120 gramm vaj
- 120 gramm cukor
- 2 darab tojás
- 400 gramm liszt
- 2 csipet só
Elkészítés:
Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors