Villámgyors, omlós kókuszos keksz: nem túl édes, mégis nagyon finom
A kókuszos keksz egyszerű gyúrt tésztából készül, munka alig van vele, és ellenállhatatlanul finom.
Ha szereted a boltban kapható vajas kekszet, próbáld ki a házi változatot: önmagában is mennyei az omlós süti, de tea, kávé mellé is isteni, lekvárral összeragasztva, lényegében bárhogy. Nagy előnye, hogy egyszerűen és viszonylag gyorsan készül, és a rengeteg zsiradéktól nagyon puha lesz.
Az ízesítést nem kell túlgondolni, a vaj mellé csak vanília és cukor kerül, de ha szeretnéd, kakaós változatban is kipróbálhatod.
Ha nem szeretnél a habzsákkal és a formázással bíbelődni, csak készíts golyókat a tésztából, tedd őket a tepsire, majd pihentetés nélkül told a sütőbe, szépen kilapulnak majd.
Összeállítás előtt vegyük ki a vajat a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen.
A puha vajat keverjük habosra a cukorral és a vaníliával. Akkor jó, mikor világos a színe. Szitáljuk bele a lisztet és a keményítőt kisebb adagokban, forgassuk egybe a vajas keverékkel.
Készítsünk elő egy tepsit, béleljük ki sütőpapírral.
Kanalazzuk a tésztát habzsákba, és nyomjunk belőle karikákat a tepsire. Ha túl kemény a tészta a habzsákba töltéshez, adjunk hozzá 1 evőkanál meleg tejet.
A megformázott karikákat tegyük a hűtőbe 30 percre.
Közben melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Toljuk a sütőbe a kekszeket 13-15 percre, míg a szélük aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu