Készítsünk Oreo kekszet otthon: az amerikai kedvenc házilag a legjobb
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
A családunkban óriási a Pilóta keksz iránti rajongás, olyan nem volt, hogy ne lett volna otthon pár csomaggal. Uzsonnára, reggelire, kávé mellé, ebéd után, ha más édesség nem volt, a Pilóta keksz tökéletesen megfelelt.
Egészen addig, amíg be nem tört Magyarországra az Oreo, ami Amerikában már régóta nagyon népszerű édességnek számított. A fanyalgók szerint az Oreo tulajdonképpen egy felülpozicionált Pilóta keksz, vagyis ugyanolyan, csak jobb a marketingje. Szerintem meg nem érdemes a kettőt versenyeztetni, mindenkinek más ízlik, és a két márka remekül megfér egymás mellett.
Az alakja ugyanolyan, mint a Pilótáé, csak a benne lévő töltelék más: a csokis keksz között egy fehér, mérsékelten vaníliaízű, cukros krém bújik meg, amelynek az eredeti receptje Sam Porcellótól származik.
Az Oreo története régre nyúlik vissza
Bár az Oreo története több mint 100 évvel ezelőtt kezdődött, a mostani kerek, virágmintás formáját és a feliratát csak 1952-ben nyerte el. Utoljára 1990-ben változtattak a receptúrán, amikor a zsírt növényi olajra cserélték benne. A házi kekszbe egyiket sem, ellenben vajat teszünk.
Sokféle változat
Egyébként ma már nemcsak vaníliás töltelékkel árulják, hanem epressel, citromossal vagy mogyoróvajassal, de dupla csokissal is találkozhatunk.
Akárcsak a Pilótát, az Oreót is többféleképpen eszik, van, aki harapja, van, aki szétcsavarja. Ti hogy szeretitek?
Oreo keksz házilag
Hozzávalók 4 adaghoz
tészta
- 250 gramm liszt
- 50 gramm holland kakaópor
- 100 gramm porcukor
- 150 gramm vaj
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
krém
- 150 gramm porcukor
- 50 gramm vaj
- 1.5 deciliter tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Keverjük össze az összes száraz hozzávalót, a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a porcukrot és a csipet sót. Tegyük hozzá a szobahőmérsékletű vajat és a tojást, formázzunk a masszából gombócot, és tegyük fél órára hűvös helyre.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Készítsük el a krémet: a vajat keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd öntsük hozzá a tejszínt és keverjük krémesre. Tegyük a hűtőbe.
A tésztát nyújtsuk ki, sütikiszúróval szúrjuk ki, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Süssük 10 percig.
Hagyjuk őket kihűlni, majd a krémből tegyünk mindegyik közepére egy halmot, tegyük rá a keksz másik felét, és finoman nyomjuk össze.
Fotó: Getty Images