Hagyományos karácsonyi menü a 7 kedvenc ételből: halászlé-, töltöttkáposzta- és bejglireceptet is mutatunk
A hagyományos karácsonyi menü elengedhetetlen részei a halászlé, a töltött káposzta és a bejgli.
Az ünnepi menü megtervezése nem egyszerű feladat, hiszen sok szempontnak és ízlésnek kell megfelelnie. Ha nagy a család, és sok vendéget várunk, akkor biztosan akad olyan köztük, aki nem fogyaszt bizonyos élelmiszereket, ezért számára más fogással kell előrukkolnunk.
Ennek a hamis ricottával töltött előételnek azért veszed majd különösen nagy hasznát, mert csupa növényi alapanyagból készül: így azok is bátran nekieshetnek, akik nem fogyasztanak tejet, tojást vagy általában állati eredetű ételeket.
Azonban garantálom, hogy nem csak a diétázó vendégek lesznek majd oda érte, ezért érdemes rögtön dupla adaggal indítani.
A mandulát áztassuk éjszakára szobahőmérsékletű vízbe, vagy forrázzuk le, és hagyjuk ázni 3 órát.
Szűrjük le, a sóval, a víz felével és a szarvasgombaolajjal (ha használunk) együtt tegyük egy aprítógépbe, és dolgozzuk össze őket. Folyamatosan adjuk hozzá a maradék vizet is, amíg a tehéntejből készült ricottára hasonlít az állaga. Időnként állítsuk le a gépet, és egy saptulával kaparjuk le a tartály oldalára ragadt manduladarabokat. A végeredmény egy teljesen krémes, magdaraboktól mentes krém lesz.
Egy közepes lábosban, kevés sóval forraljunk vizet, és a csomagoláson szereplő utasítások szerint főzzük meg a tésztát.
Közben hevítsünk fel egy serpenyőt az olívaolajjal, és 1-2 percig dinszteljük rajta a zúzott fokhagymát. Adjuk hozzá a megtisztított spenótot, 4-5 perc alatt fonnyasszuk meg, majd keverjük hozzá a hamis ricottát is. Sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá az apróra vágott bazsalikomot.
Szűrjük le a tésztát, és egy teáskanál vagy habzsák segítségével töltsük meg a spenótos ricottával.
Olajozzunk ki egy jénait vagy tepsit, és helyezzük bele a kagylókat, szorosan egymás mellé. Locsoljunk rájuk is egy kevés olívaolajat, szórjuk meg frissen őrölt borssal és igény szerint sajttal.
Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 15 perc alatt enyhén pirítsuk meg a tészta tetejét. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu