Roppanós morzsasüti lédús őszibarackkal: az egyszerű desszertek királynője
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Életemben először 19 évesen ettem morzsasütit Franciaországban. Máig emlékszem a ropogós tésztájára, amely édességét a kicsit savanykás gyümölcs ellensúlyozta.
Azóta itthon is divatba jött ez a fajta édesség, amely nem elég, hogy isteni, de alig kell vele dolgozni, csak beledobáljuk a tepsibe a hozzávalókat, a többit pedig a sütőre bízzuk. A mozsasütiben az a jó, hogy mindig van hozzá otthon alapanyag és idénygyümölcs. A nyár vége és ősz eleje az őszibarack szezonja, ami szuperül illik a ropogós tésztához.
Igyekezzünk édes, lédús barackokat vásárolni, hogy a tészta minél jobban átvehesse az ízét. Minél édesebb a barackunk, annál kevesebb hozzáadott cukrot kell használnunk. A nektarin is szuper hozzá, aki esetleg jobban kedveli az ízét. Aki szereti, mazsolát is tehet a gyümölcs mellé, én kihagytam belőle.
Bűnös élvezet
Csak ne ringassuk magunkat illúzióba, a morzsasüti bármennyire is zabpehellyel készül, egyáltalán nem diétás. Persze trükközhetünk vele, használhatunk teljes kiőrlésű lisztet és nádcukrot, de ettől nem veszünk magunkhoz kevesebb kalóriát. De nem akarok senkit sem lebeszélni róla, csak tartsunk mértéket. Már ha tudunk...
Őszibarackos morzsasüti
Hozzávalók 4 adaghoz
- 70 dekagramm őszibarack vagy nektarin
- 50 gramm zabpehely (nagyszemű)
- 150 gramm liszt (lehet teljes kiőrlésű is)
- 1 kávéskanál fahéj
- 4 dekagramm fehér nádcukor
- 4 dekagramm barna nádcukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 120 gramm vaj
- opcionális cukor a gyümölcsre
- opcionális mazsola
Elkészítés:
Az őszibarackot mossuk és hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra. Tegyük bele egy piteforma aljába. Szórjunk rá cukrot és fahéjat, majd jól keverjük össze.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A morzsához keverjük össze a zabpelyhet a liszttel és a kétféle cukorral. Morzsoljuk hozzá a vajat, és addig dolgozzuk, míg morzsás állagú nem lesz. Borítsuk be vele a barackokat.
Ha megsült, még melegen tálaljuk.
Fotó: Getty Images