Klasszikus rácsos pite őszibarackkal – A sok gyümölcstől szaftos lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A pitében az a jó, hogy bármilyen gyümölccsel készítve isteni, most például őszibarack benne a töltelék.
Ha a pitesütés fortélyát elsajátítjuk, onnantól kezdve gyorsan és könnyen tudjuk egészen változatos töltelékekkel gazdagítani. A pitetészta gyúrásánál arra kell nagyon odafigyelni, hogy a tésztába jéghidegen dolgozzuk bele a vajat, nem melegedhet fel a kezünktől. Utána már csak hűtőszekrényben kell pihentetni, kinyújtani és megtölteni.
Minél szaftosabb gyümölcs kerül bele, annál finomabb lesz. Most az egyik kedvencemmel, őszibarackkal töltöttem meg, mert ugyan még bőven nyár van, szerencsére már kapható ez a zamatos gyümölcs.
Őszibarackos rácsos pite
Hozzávalók 6 adaghoz
Tészta
- 300 gramm liszt
- 150 gramm vaj (jéghideg)
- 3 evőkanál víz (hideg)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 darab tojás
- 50 milliliter tejföl
- 1 darab tojás (kenéshez)
Töltelék
- 600 gramm őszibarack
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 30 gramm porcukor
Elkészítés:
Készítsük el a pitetésztát. A lisztet gyors mozdulatokkal gyúrjuk egyneművé a vajjal, egy tojással, a tejföllel, a vízzel és a sütőporral, vigyázva, hogy a vaj ne melegedjen fel a kezünk alatt. A tésztából készítsünk egy golyót, tegyük folpackba, majd tegyük be a hűtőbe pihenni fél órára.
Az őszibarackot mossuk meg, magozzuk ki, vágjuk kockákra. Keverjük össze a vaníliás cukorral és a porcukorral, hagyjuk állni, majd a levét csepegtessük le.
Ha a tésztát kivettük a hűtőből, szedjük szét egyharmad-kétharmad arányban. A kisebb részéből lesznek majd a rácsok a tetején. A nagyobbik részt egy lisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra, majd egyengessük el egy kivajazott piteformában úgy, hogy a peremére is jusson. Szurkáljuk meg az alját villával, hogy ne púposodjon fel a sütésnél. A lecsepegtetett barackot tegyük rá.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A maradék tésztát is nyújtsuk ki, csíkozzuk fel, tegyük a süteményre. A másik tojást verjük fel, kenjük meg vele a tésztát. Süssük 35 percig.
Fotó: Getty Images