Őszibarackos-túrós kocka - még tart a szezon, most süsd meg!
A tejszín olyan, mint a cirkuszi krokodil: minél hidegebb, annál kezelhetőbb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A gyümölcsös sütik a kimondott kedvenceink, főleg most, amikor a reggeli hűvös miatt már kezd kialakulni bennünk a pánik, úristen, közeleg a tél. Együnk sok gyümölcsöt amíg lehet, töltsük fel a szervezetünk raktárait!
Azt rögtön az elején leszögezhetjük, hogy a túró az összes gyümölccsel finom. Mondj egy gyümölcsöt... na ugye! Az őszibarack viszont szerintünk viszi a prímet, annál nagyobb kebelbarátja nincs a túrónak.
Ráadásul még szezonja is van, szóval nem véletlen, hogy használjuk is. Ennek a sütinek az alapja a piskóta. Ne ijedj meg, adunk hozzá lépésről-lépésre leírást, vagyis, ha eddig nem voltál valami nagy piskóta mester, akkor is sikerülni fog jó eséllyel.
Túró töltelék tejszínhabbal lazítva
A túró magában egy kicsit fojtós lenne, még a gyümölccsel együtt is, ezért fellazítjuk egy kis tejszínhabbal. Ha problémáid, vagy kérdéseid vannak a tejszínhab felverésével kapcsolatban, itt mindent elmondtunk róla, a legfontosabb tudnivaló azonban álljon itt is: a tejszínt mindig tárold a hűtőben, még akkor is, ha UHT tejszínt vettél, és felverés előtt tedd át egy fél órára a mélyhűtőbe. A tejszín ebből a szempontból olyan, mint a cirkuszi krokodil: minél jobban lehűtjük, annál kezelhetőbb.
Őszibarackos-túrós kocka
Hozzávalók 6 adaghoz
- 6 darab tojás
- 6 evőkanál cukor
- 1 teáskanál citromlé
- 1 csipet só
- 6 evőkanál liszt
- 0.5 csomag sütőpor
- 50 dekagramm A túrókrémhez zsíros tehéntúró
- 200 mililiter habtejszín
- 5 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 5 darab őszibarack
Elkészítés:
A sütőt felmelegítjük 185 fokra.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből a sóval és a citromlével habot verünk. Amikor már majdnem kemény, akkor kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és azzal együtt verjük készre.
Ezután egyesével, óvatosan belepotyogtatjuk a tojássárgájákat, és beleforgatjuk a habba.
A lisztet kimérjük, belekeverjük a sütőport, és ezt is beleszitáljuk a masszába. Spatulával beleforgatjuk, és vigyázunk, hogy ne nagyon törjön össze a hab.
A masszát áttöltjük a tepsibe, és betoljuk a sütőbe. Tíz percig sütjük, majd visszavesszük a hőmérsékletet 150 fokra, és tovább sütjük még 5 percig. Ekkor óvatosan tűpróbát teszünk, és ha kész a süti, akkor lekapcsoljuk a sütőt. Ha nem, akkor még sütjük egy kicsit.
Résnyire kinyitjuk a sütő ajtaját, hagyjuk kicsit hűlni.
Közben elkészítjük a túrókrémet. Először a hideg tejszínből kemény habot verünk. Mire ezzel végzünk, ki is vehetjük a sütőből a piskótát.
A tejszínhabhoz hozzáadjuk a túrót, a porcukrot és a vaníliakivonatot, és jól összekeverjük.
A piskótát kettévágjuk, megvárjuk, míg tényleg kihűl.
Közben elkészítjük a barackot: meghámozzuk és darabokra vágjuk.
A kihűlt piskóta félre rásimítjuk a túrós krémet, a tetejére rászórjuk a barackot, majd befedjük a másik piskóta féllel.
Hűvös helyre tesszük, hagyjuk megszilárdulni, hogy szeletelhető legyen.
Fotó: Shutterstock