Spenótos-fetás leveles süti: belül krémes, kívül ropogós
A készen vásárolt leveles tészta spenótos-fetás töltelékkel egyszerűen megunhatatlan.
Az édes, sült paradicsom és a sós lágy sajt kombinációja mindig nyerő, pláne, ha valamilyen vékony tésztára teszed őket. Igen, ez akár pizza is lehet, de ha van otthon leveles tésztád, akkor sokkal egyszerűbben megoldhatod az elkészítését, hiszen csak rá kell pakolnod a feltétet, se keleszteni, se nyújtani nem szükséges.
Ennek a pitének a lelke a sült fokhagyma, amely igaz, kicsit időigényes, de akár előre is elkészítheted. Ne aggódj, ha megsült, már egyáltalán nincs intenzív illata vagy erős íze, édeskés lesz, így nyugodtan kenj belőle bőségesen a kis korongokra.
Ha húsimádó vagy, akkor tölts a tésztába fűszeres, húsos ragut.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
A fokhagymafejek végét vágjuk le, hogy látszódjanak a gerezdek, tegyük őket egy fóliára. Locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, és jól csomagoljuk be. Tegyük egy tepsire, és süssük 50 percig, majd várjuk meg, amíg kihűlnek.
A tésztát vágjuk 4 részre, majd mindegyikből nyújtsunk egyenlő átmérőjű köröket. Tegyük a köröket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és a szélüktől 1 centiméterre jelöljünk be egy peremet, de ne vágjuk át teljesen a tésztát. A belső részt szurkáljuk meg villával.
Vegyük fel a sütő hőmérsékletét 200 fokra.
A kihűlt fokhagymát nyomjuk egy tálba, adjuk hozzá a mustárt, a mézet, egy kevés olajat, sózzuk, és villával törjük össze. Kenjük meg a tészták közepét (a peremtől befelé), majd halmozzuk rájuk a félbevágott paradicsomokat úgy, hogy a vágott felük legyen felfelé. Jó alaposan sózzuk meg.
Egy kis tálkában villával verjük fel a tojásokat, majd kenjük meg vele a tészták peremét. A végén morzsoljuk rájuk a kecskesajtot.
Süssük a pitéket 20-22 percig. Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors