Mini pite húsos raguval töltve: leveles tésztával is mennyei lesz
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Isteni finom a marhahúsos ragu, a száraz vörösbor, a paradicsom és a fűszerek gondoskodnak az összetett ízélményről.
Isteni finom és nagyon laktató a marhahúsos raguval töltött mini pite, különleges ebédként, de partifalatként is megállja a helyét. Ha leveles tésztából készíted, nem lesz vele sok dolgod, de a ragura szánd rá az időt, lassú tűzön főzd, hogy vajpuha legyen a marha. Mivel egészen apró kockákra kell vágni, hamarabb kész lesz, mintha gulyást vagy pörköltet készítenél, de egy órát mindenképp hagyj neki. Ha szeretnéd, gombával is gazdagíthatod a ragut.
Ha több időd/energiád van, leveles tészta helyett használj pitetésztát, itt találsz hozzá egy szuper alapreceptet, csak hagyd ki belőle a cukrot. Mivel sok tésztára van szükség a pitéhez, nagyobb adagot gyúrj be, a hűtőben sokáig eláll, ha mégis megmaradna.
Mini pite
Hozzávalók 16 darabhoz
Töltelék:
- 2 evőkanál olaj
- 1.5 kilogramm pörköltnek való marhahús
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 liter alaplé
- 250 milliliter vörösbor (száraz)
- 3 darab babérlevél
- ízlés szerint só, bors
- 3 evőkanál keményítő
- 60 milliliter víz
Tészta:
- 1 darab tojás
- 7 lap leveles tészta
Elkészítés:
A húst, ha nagyobb darabokra van vágva, vágjuk kb. 1 centis kockákra. A hagymát hámozzuk meg, kockázzuk össze.
Tegyünk 1-2 evőkanál olajat egy lábasba, majd adjunk hozzá annyi marhahúst, amennyi kényelmesen elfér benne. Pirítsuk le kívülről a húst, majd tegyük félre. Járjunk el így a maradék marhahússal is.
Ha szükséges, öntsünk még olajat a lábasba, majd adjuk hozzá a hagymát. Dinszteljük puhára pár perc alatt, majd mehet hozzá a zúzott fokhagyma is. Tegyük vissza a húst a lábasba, majd adjuk hozzá a paradicsomot, alaplevet, vörösbort, babérlevelet, sózzuk, borsozzuk.
Ha forr, vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük 50-60 percig, néha keverjünk rajta egyet. Mivel a hús apróra van vágva, nem kell neki sok idő, de ha elfőne róla a folyadék, vízzel pótolhatjuk.
Mikor a hús már puha, keverjük össze a keményítőt a vízzel, majd öntsük a lábasba. 5 percig főzzük, míg a szósz besűrűsödik. Ízlés szerint sózzuk a ragut, ha szükséges. Vegyük le a tűzről, majd hagyjuk hűlni.
Készítsünk elő 7 lap, 25x25 centisre nyújtott tésztát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Olajozzunk ki 16 muffinformát.
A leveles tésztából vágjunk ki 16 darab 10 centi átmérőjű kört, ehhez 4 lapra lesz szükség.
A köröket illesszük a muffinformákba, az aljára és az oldalára is jut majd belőle. Töltsük meg a kosárkákat töltelékkel.
A maradék leveles tésztából vágjunk ki 16 darab 8 centi átmérőjű kört. Ha kisebb átmérőjű a muffinformád, mérd le és akkora köröket vágj ki, ezzel fogjuk lefedni a ragut.
A tetőket helyezzük a ragu tetejére, nyomkodjuk össze a tészta oldalával. Villával szurkáljuk meg a tészta tetejét, majd kenjük le a felvert tojással.
Toljuk a mini pitéket a sütőbe 20-25 percre, míg a tetejük aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images