Sós pite édesre sült paradicsommal: a kakukkfű hozza ki az ízeit
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sült paradicsom az a paradicsom a köbön. A sütőben sütve még a legjelentéktelenebb ízű, téli, üvegházi példányok is ezerszer finomabbak lesznek, a nyári paradicsomok pedig egy tűzijátékkal érnek fel.
A sült paradicsom szinte minden paradicsomos ételt három szinttel feljebb emel a paradicsomos rizottótól egészen a paradicsomos tésztáig, a kecsöpön keresztül érkezve ide ehhez a paradicsomos sós pitéig. Reggelire, ebédre vagy vacsorára, esetleg ezek közé is simán beillik, langyosan és hidegen is finom, aznap vagy másnaposan.
Az alap egy teljesen hagyományos omlós pitetészta, így aztán nevezhetjük akár tartnak vagy galette-nek is aszerint, hogy hajtogattuk a széleit vagy milyen formába tettük, voltaképpen a lényeget nem érinti. Erre fekszenek a paradicsomszeletek.
A paradicsom egy kis odafigyelést igényel
Az elkészítéssel kapcsolatosan egyetlen apró kényelmetlenség van, az is olyasmi, amit van, aki szeret, például én. Ez pedig a paradicsomok héjának lehúzása. Általában el szoktam hagyni ezt a lépést, itt viszont tényleg szükséges, máskülönben nem fogyasztható kulturáltan a pite.
Fontos továbbá az is, hogy a paradicsomot a lehető legvékonyabbra szeljük, hogy teljesen át tudjon sülni. Többféle zöldfűszer is jól illik ehhez a pitéhez a kakukkfűtől kezdve a zsályán át egészen a bazsalikomig, de most kakukkfüvet használtam, ami nagyon jól párosul a sült paradicsom ízével.
Paradicsomos pite
Hozzávalók 6 adaghoz
- 150 gramm finomliszt
- 50 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 1 kávéskanál só
- 1 darab tojás
- 1 evőkanál hideg víz
- 100 gramm hideg vaj
- 8 darab paradicsom
- 2 csipet só
- ízlés szerint kakukkfű
Elkészítés:
Amíg hűl, forró vízzel leöntjük a paradicsomokat, amikre előzőleg kis kereszteket metszettünk, majd két perc múlva le is öntjük róluk. Lehúzzuk a héjukat és nagyon vékony szeletekre vágjuk őket.
A sütőt előmelegítjük 200 fokosra. A közben lehűlt tésztát lisztezett deszkán kerek alakúra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy piteformát. Rárakosgatjuk a paradicsomszeleteket, megsózzuk, megszórjuk kakukkfűvel és a forró sütőbe tesszük. Körülbelül háromnegyed óra alatt sütjük meg.
Fotók: Ács Bori/Sóbors