![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Egyszerű, ízekben gazdag petrezselyemkrémleves: minden van hozzá otthon
![petrezselyemlevescov](https://kep.index.hu/1/0/3319/33196/331964/33196464_2543800_c1cc53596a62100c68593d53678d47dc_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A petrezselyemkrémleves igazán egyszerű, szerény alapanyagokból készülő, pénztárcabarát fogás, ami puritánsága ellenére nagyon finom, élvezet lesz kanalazni.
A nagymamám konyhájában mindennap készült leves, szinte bármiből képes volt ízes levet készíteni, még a petrezselyemből is, amit a legtöbben csak ételek dekorálására használunk. A zöldfűszernövény mindig a főzés utolsó pillanatában, a vége felé kerül az ételhez. Ennek két oka van: az egyik, hogyha túlfőzzük a petrezselymet, elveszti minden ízét, a másik pedig, hogy jótékony tulajdonságaitól is megfosztjuk a zöldet.
A petrezselyem igazi kincs, C- és E-vitaminban dúskál, de tartalmaz még ásványi sókat, karotint, illóolajat és flavonoidokat. A petrezselyem zöldje és gyökere gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő és gyulladáscsökkentő hatásáról ismert.
A levest tejszínnel tettem selymesebbé, de ez nyugodtan elhagyható, helyette használhatunk tejfölt, illetve, ha sima víz helyett alaplevet használnánk, el is hagyható a tejtermék a végéről. A leveshez kínáljunk krutont vagy ropogós baconkockákat.
Petrezselyemkrémleves
![petrezselyemlevesct](https://kep.index.hu/1/0/3319/33196/331964/33196488_a0dfda360e6d838d166593d5b9c98886_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej vöröshagyma
- 4 evőkanál olaj
- 3 szál fehérrépa
- só és bors ízlés szerint
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 csokor petrezselyem
- 1 deciliter főzőtejszín
- 1.2 liter víz
- kenyér néhány szelet
Elkészítés:
A finomra vágott hagymát az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kockára vágott fehérrépát, továbbdinszteljük, majd felöntjük 1,2 liter vízzel. Ezután fűszerezzük sóval és borssal, valamint a zúzott fokhagyma is a levesbe kerül. Addig főzzük, míg a répa megpuhul.
A petrezselymet vágjuk finomra, egy keveset tegyünk félre belőle, tálalásnál jól jön majd, a többi petrezselymet adjuk a leveshez, keverjük el benne, majd pár perc után turmixoljuk, keverjük simára, ha szükséges, még fűszerezzük. Miután a tejszínnel összeforraltuk, kész is van a leves. Tálalásnál szórjuk meg petrezselyemmel, a kenyérből pedig készítsünk krutont, szórjuk a levesbe.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!