Egyszerű, ízekben gazdag petrezselyemkrémleves: minden van hozzá otthon
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Vitaminbomba szivárványsaláta: őszi immunerősítés a javából
Krémes, tejszínes szószban sült karfiol: sok sajt pirul a tetején
Nagyon csokis brownie őszi kiadásban: körte és dió gazdagítja
Egyszerű tojásleves spórolós napokra: finom és laktató
Hamis túrókrém kölesből: citromhéjtól lesz aromás
A petrezselyemkrémleves igazán egyszerű, szerény alapanyagokból készülő, pénztárcabarát fogás, ami puritánsága ellenére nagyon finom, élvezet lesz kanalazni.
A nagymamám konyhájában mindennap készült leves, szinte bármiből képes volt ízes levet készíteni, még a petrezselyemből is, amit a legtöbben csak ételek dekorálására használunk. A zöldfűszernövény mindig a főzés utolsó pillanatában, a vége felé kerül az ételhez. Ennek két oka van: az egyik, hogyha túlfőzzük a petrezselymet, elveszti minden ízét, a másik pedig, hogy jótékony tulajdonságaitól is megfosztjuk a zöldet.
A petrezselyem igazi kincs, C- és E-vitaminban dúskál, de tartalmaz még ásványi sókat, karotint, illóolajat és flavonoidokat. A petrezselyem zöldje és gyökere gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő és gyulladáscsökkentő hatásáról ismert.
A levest tejszínnel tettem selymesebbé, de ez nyugodtan elhagyható, helyette használhatunk tejfölt, illetve, ha sima víz helyett alaplevet használnánk, el is hagyható a tejtermék a végéről. A leveshez kínáljunk krutont vagy ropogós baconkockákat.
Petrezselyemkrémleves
Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej vöröshagyma
- 4 evőkanál olaj
- 3 szál fehérrépa
- só és bors ízlés szerint
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 csokor petrezselyem
- 1 deciliter főzőtejszín
- 1.2 liter víz
- kenyér néhány szelet
Elkészítés:
A finomra vágott hagymát az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kockára vágott fehérrépát, továbbdinszteljük, majd felöntjük 1,2 liter vízzel. Ezután fűszerezzük sóval és borssal, valamint a zúzott fokhagyma is a levesbe kerül. Addig főzzük, míg a répa megpuhul.
A petrezselymet vágjuk finomra, egy keveset tegyünk félre belőle, tálalásnál jól jön majd, a többi petrezselymet adjuk a leveshez, keverjük el benne, majd pár perc után turmixoljuk, keverjük simára, ha szükséges, még fűszerezzük. Miután a tejszínnel összeforraltuk, kész is van a leves. Tálalásnál szórjuk meg petrezselyemmel, a kenyérből pedig készítsünk krutont, szórjuk a levesbe.
Fotó: Getty Images