Egyszerű, ízekben gazdag petrezselyemkrémleves: minden van hozzá otthon

petrezselyemlevescov
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A petrezselyemkrémleves igazán egyszerű, szerény alapanyagokból készülő, pénztárcabarát fogás, ami puritánsága ellenére nagyon finom, élvezet lesz kanalazni.

A nagymamám konyhájában mindennap készült leves, szinte bármiből képes volt ízes levet készíteni, még a petrezselyemből is, amit a legtöbben csak ételek dekorálására használunk. A zöldfűszernövény mindig a főzés utolsó pillanatában, a vége felé kerül az ételhez. Ennek két oka van: az egyik, hogyha túlfőzzük a petrezselymet, elveszti minden ízét, a másik pedig, hogy jótékony tulajdonságaitól is megfosztjuk a zöldet.

A petrezselyem igazi kincs, C- és E-vitaminban dúskál, de tartalmaz még ásványi sókat, karotint, illóolajat és flavonoidokat. A petrezselyem zöldje és gyökere gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő és gyulladáscsökkentő hatásáról ismert.  

A levest tejszínnel tettem selymesebbé, de ez nyugodtan elhagyható, helyette használhatunk tejfölt, illetve, ha sima víz helyett alaplevet használnánk, el is hagyható a tejtermék a végéről. A leveshez kínáljunk krutont vagy ropogós baconkockákat.

Petrezselyemkrémleves

petrezselyemlevesct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál olaj
  • 3 szál fehérrépa
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 csokor petrezselyem
  • 1 deciliter főzőtejszín
  • 1.2 liter víz
  • kenyér néhány szelet
Recept idők

Elkészítés:

A finomra vágott hagymát az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kockára vágott fehérrépát, továbbdinszteljük, majd felöntjük 1,2 liter vízzel. Ezután fűszerezzük sóval és borssal, valamint a zúzott fokhagyma is a levesbe kerül. Addig főzzük, míg a répa megpuhul.

A petrezselymet vágjuk finomra, egy keveset tegyünk félre belőle, tálalásnál jól jön majd, a többi petrezselymet adjuk a leveshez, keverjük el benne, majd pár perc után turmixoljuk, keverjük simára, ha szükséges, még fűszerezzük. Miután a tejszínnel összeforraltuk, kész is van a leves. Tálalásnál szórjuk meg petrezselyemmel, a kenyérből pedig készítsünk krutont, szórjuk a levesbe.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük