Mitől lesz igazán ropogós a kruton? Több titka is van

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon büszke vagyok rá, hogy - sokféleképpen, de krémleves formájában bármilyen körülmények között - mindenféle zöldséget meg tudok etetni még a finnyásabbik gyerekemmel is. Valójában azonban nem az enyém az érdem.

De még csak nem is a zöldségé vagy a szuper nyitott, kalandvágyó gyerekeimé a dicsőség, csak és kizárólag a ropogós levesbetéteké. Ha kerül a krémlevesbe valami, ami igazán finom és nagyon ropog, akkor szinte biztosan megeszik. 

A krémleves legjobb barátja a kruton, ráadásul nagyon hasznos maradékfelhasználás szempontjából is, nincs háztartás, ahol ne maradna meg folyton valamennyi kenyér vagy kifli.

Persze, most azt gondoljátok, hogy a kruton egyszerű pirítós, de nem, ennyire nem rövid ez a történet. A sima pirítós, amint bepottyan a levesbe, megszívja magát és ázott szomorú szivaccsá válik. A kruton ezzel szemben tartja magát, keményen állja a sarat, ropogós marad a forró, nedves közegben is. 

A jó kruton titka

Első és legfontosabb pont. A jó krutonhoz tényleg száraz kenyérre van szükség, nem szikkadtra, hanem szárazra. Az sem baj, ha igazán jó kenyér volt, hiszen az szárazon is nagyon finom lesz. 

A második, szintén nagyon fontos dolog, hogy a krutonhoz nem elég a kenyérpirító. A pirító csak kívülről pirítja meg a kenyeret, itt viszont akkor érünk el jó eredményt, ha teljesen átsül a szelet belseje is. Ehhez szerintem a legjobb eszköz a sütő, de a serpenyő is megteszi. 

A harmadik fontos pont a zsiradék. Ha sütőben sütjük, mindkét oldalát érdemes átkenni a kenyérszeleteknek, ha serpenyőben, akkor elég aláönteni - a zsírtól lesz igazán ropogós, legyen az napraforgó- vagy olívaolaj, esetleg vaj, ez mindegy. 

A módszer

A száraz kenyeret vékony szeletekre vágjuk. A szeletek mindkét oldalát megkenjük vajjal vagy olívaolajjal, és 200 fokos sütőben ropogósra sütjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni, és apró kockákra vágjuk.  

A kruton tökéletes választás bármilyen krémlevesbe, például ebbe a brokkolis verzióba.

Brokkoli krémleves

DSC 2079

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 fej brokkoli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 liter húsleves
  • 0.5 teáskanál
  • 1 csipet bors
Recept idők

Elkészítés:

A brokkoli rózsáit levagdosom a száráról. A szárakat is felaprítom. Egy lábosban vajat olvasztok, beleteszem a fokhagymát, felöntöm a húslevessel és felforralom. Beleszórom a rózsákat és a szárakat is, és körülbelül 7-9 percig főzöm. Kihalászom a vízből a rózsákat, a szárakat pedig további kb. 10 percig a vízben hagyom. Amikor a szárak is megpuhultak, elzárom a lángot, beleteszem a rózsákat, borsozom, és alaposan leturmixolom. Hol tejszínnel, hol egy kis tejföllel gazdagítom, de egyszerűen, magában is finom. Betétnek pirított kenyérkockák, sós pirított mandula vagy dió, esetleg egy kis kék sajt illik hozzá.

Fotó: Getty Images/ Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük