![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mitől lesz igazán ropogós a kruton? Több titka is van
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nagyon büszke vagyok rá, hogy - sokféleképpen, de krémleves formájában bármilyen körülmények között - mindenféle zöldséget meg tudok etetni még a finnyásabbik gyerekemmel is. Valójában azonban nem az enyém az érdem.
De még csak nem is a zöldségé vagy a szuper nyitott, kalandvágyó gyerekeimé a dicsőség, csak és kizárólag a ropogós levesbetéteké. Ha kerül a krémlevesbe valami, ami igazán finom és nagyon ropog, akkor szinte biztosan megeszik.
A krémleves legjobb barátja a kruton, ráadásul nagyon hasznos maradékfelhasználás szempontjából is, nincs háztartás, ahol ne maradna meg folyton valamennyi kenyér vagy kifli.
Persze, most azt gondoljátok, hogy a kruton egyszerű pirítós, de nem, ennyire nem rövid ez a történet. A sima pirítós, amint bepottyan a levesbe, megszívja magát és ázott szomorú szivaccsá válik. A kruton ezzel szemben tartja magát, keményen állja a sarat, ropogós marad a forró, nedves közegben is.
A jó kruton titka
Első és legfontosabb pont. A jó krutonhoz tényleg száraz kenyérre van szükség, nem szikkadtra, hanem szárazra. Az sem baj, ha igazán jó kenyér volt, hiszen az szárazon is nagyon finom lesz.
A második, szintén nagyon fontos dolog, hogy a krutonhoz nem elég a kenyérpirító. A pirító csak kívülről pirítja meg a kenyeret, itt viszont akkor érünk el jó eredményt, ha teljesen átsül a szelet belseje is. Ehhez szerintem a legjobb eszköz a sütő, de a serpenyő is megteszi.
A harmadik fontos pont a zsiradék. Ha sütőben sütjük, mindkét oldalát érdemes átkenni a kenyérszeleteknek, ha serpenyőben, akkor elég aláönteni - a zsírtól lesz igazán ropogós, legyen az napraforgó- vagy olívaolaj, esetleg vaj, ez mindegy.
A módszer
A száraz kenyeret vékony szeletekre vágjuk. A szeletek mindkét oldalát megkenjük vajjal vagy olívaolajjal, és 200 fokos sütőben ropogósra sütjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni, és apró kockákra vágjuk.
A kruton tökéletes választás bármilyen krémlevesbe, például ebbe a brokkolis verzióba.
Brokkoli krémleves
![DSC 2079](https://kep.index.hu/1/0/2909/29099/290990/29099057_d5742b8a057d07fc2b82e3b96d749672_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej brokkoli
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 1 liter húsleves
- 0.5 teáskanál só
- 1 csipet bors
Elkészítés:
A brokkoli rózsáit levagdosom a száráról. A szárakat is felaprítom. Egy lábosban vajat olvasztok, beleteszem a fokhagymát, felöntöm a húslevessel és felforralom. Beleszórom a rózsákat és a szárakat is, és körülbelül 7-9 percig főzöm. Kihalászom a vízből a rózsákat, a szárakat pedig további kb. 10 percig a vízben hagyom. Amikor a szárak is megpuhultak, elzárom a lángot, beleteszem a rózsákat, borsozom, és alaposan leturmixolom. Hol tejszínnel, hol egy kis tejföllel gazdagítom, de egyszerűen, magában is finom. Betétnek pirított kenyérkockák, sós pirított mandula vagy dió, esetleg egy kis kék sajt illik hozzá.
Fotó: Getty Images/ Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!