
Illatos, krémes petrezselyempesto – Húst és köretet is szuperul ízesít

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Hideg gyümölcsleves újragondolva: sárgadinnyés gazpacho uborkával

Csirkefasírt nyári kiadásban: cukkinitől és sárgarépától szaftos

20 perces, krémes eperfagyi házilag: gép nélkül készül

Házi sajtos-tejfölös lángos: kívül ropogós, belül puha a tészta

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra
A pesto, vagyis a zöldfűszerből készült krémes mártogatós nélkülözhetetlen alapanyag a konyhában.
Ugyan a boltok polcai tele vannak üveges pestokkal, mégis érdemes inkább házilag készíteni, összehasonlíthatatlan a különbség. A pesto hagyományosan bazsalikomból készül, fenyőmaggal, olívaolajjal, amiből aztán tésztára, húsra téve tökéletes fogásokat készíthetünk. A pesto mozsárban készül, de időt spórolhatunk, ha mixerben készítjük el, így tényleg pár perces művelet. Pesto nem csak bazsalikomból készülhet, hanem a mindennapokban használt petrezselyemből is. A petrezselyemnek sokkal gyengédebb íze van mint a bazsalikomnak, így kevésbé intenzív ízű pestot kapunk. A petrezselyem annyira jelen van a mindennapokban, hogy szinte észre sem vesszük, pedig érdemes fogyasztani, mert nagyon egészséges, vízhajtó, tele van C-vitaminnal, valamint béta karotinnal, valamint B12- és A-vitamin tartalma is jelentős.
Petrezselyempesto

Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 csomag petrezselyem
- 40 gramm fenyőmag
- 4 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 2 evőkanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A petrezselymet alaposan mossuk meg folyóvíz alatt, ügyelve, hogy mindegyik levelét érje víz. A szárát csípjük le, és a leveleit tegyük egy tiszta konyharuhára vagy papírtörülközőre, hogy megszáradjanak.
Tegyük bele egy mozsárba, sózzuk, adjunk hozzá olívaolajat, és törjük össze. Adjuk hozzá a fokhagymát és a fenyőmagot, és törjük tovább. A végén öntsük rá a citromlevet, és addig dolgozzuk, amíg el nem érjük a krémes állagot. Fogyasztás előtt tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Ha nincs mozsarunk, tehetjük mixerbe is az alapanyagokat.
Fotó: Getty Images