Illatos, krémes petrezselyempesto – Húst és köretet is szuperul ízesít

Nyomtatás
petrezselyempesto cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A pesto, vagyis a zöldfűszerből készült krémes mártogatós nélkülözhetetlen alapanyag a konyhában.

Ugyan a boltok polcai tele vannak üveges pestokkal, mégis érdemes inkább házilag készíteni, összehasonlíthatatlan a különbség. A pesto hagyományosan bazsalikomból készül, fenyőmaggal, olívaolajjal, amiből aztán tésztára, húsra téve tökéletes fogásokat készíthetünk. A pesto mozsárban készül, de időt spórolhatunk, ha mixerben készítjük el, így tényleg pár perces művelet.  Pesto nem csak bazsalikomból készülhet, hanem a mindennapokban használt petrezselyemből is. A petrezselyemnek sokkal gyengédebb íze van mint a bazsalikomnak, így kevésbé intenzív ízű pestot kapunk. A petrezselyem annyira jelen van a mindennapokban, hogy szinte észre sem vesszük, pedig érdemes fogyasztani, mert nagyon egészséges, vízhajtó, tele van C-vitaminnal, valamint béta karotinnal, valamint B12- és A-vitamin tartalma is jelentős. 

Petrezselyempesto

petrezselyempesto recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 csomag petrezselyem
  • 40 gramm fenyőmag
  • 4 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A petrezselymet alaposan mossuk meg folyóvíz alatt, ügyelve, hogy mindegyik levelét érje víz. A szárát csípjük le, és a leveleit tegyük egy tiszta konyharuhára vagy papírtörülközőre, hogy megszáradjanak. 

Tegyük bele egy mozsárba, sózzuk, adjunk hozzá olívaolajat, és törjük össze. Adjuk hozzá a fokhagymát és a fenyőmagot, és törjük tovább. A végén öntsük rá a citromlevet, és addig dolgozzuk, amíg el nem érjük a krémes állagot. Fogyasztás előtt tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. 

Ha nincs mozsarunk, tehetjük mixerbe is az alapanyagokat. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon