Illatos, krémes petrezselyempesto – Húst és köretet is szuperul ízesít
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A pesto, vagyis a zöldfűszerből készült krémes mártogatós nélkülözhetetlen alapanyag a konyhában.
Ugyan a boltok polcai tele vannak üveges pestokkal, mégis érdemes inkább házilag készíteni, összehasonlíthatatlan a különbség. A pesto hagyományosan bazsalikomból készül, fenyőmaggal, olívaolajjal, amiből aztán tésztára, húsra téve tökéletes fogásokat készíthetünk. A pesto mozsárban készül, de időt spórolhatunk, ha mixerben készítjük el, így tényleg pár perces művelet. Pesto nem csak bazsalikomból készülhet, hanem a mindennapokban használt petrezselyemből is. A petrezselyemnek sokkal gyengédebb íze van mint a bazsalikomnak, így kevésbé intenzív ízű pestot kapunk. A petrezselyem annyira jelen van a mindennapokban, hogy szinte észre sem vesszük, pedig érdemes fogyasztani, mert nagyon egészséges, vízhajtó, tele van C-vitaminnal, valamint béta karotinnal, valamint B12- és A-vitamin tartalma is jelentős.
Petrezselyempesto
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 csomag petrezselyem
- 40 gramm fenyőmag
- 4 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 2 evőkanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A petrezselymet alaposan mossuk meg folyóvíz alatt, ügyelve, hogy mindegyik levelét érje víz. A szárát csípjük le, és a leveleit tegyük egy tiszta konyharuhára vagy papírtörülközőre, hogy megszáradjanak.
Tegyük bele egy mozsárba, sózzuk, adjunk hozzá olívaolajat, és törjük össze. Adjuk hozzá a fokhagymát és a fenyőmagot, és törjük tovább. A végén öntsük rá a citromlevet, és addig dolgozzuk, amíg el nem érjük a krémes állagot. Fogyasztás előtt tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Ha nincs mozsarunk, tehetjük mixerbe is az alapanyagokat.
Fotó: Getty Images