![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Omlós, levegős pezsgős fánk – Különleges ünnepi édesség
![pezsgős fánk](https://kep.index.hu/1/0/3045/30454/304546/30454643_2338235_8bd921c35389ab3341ea0cdf44e1903c_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A gyerekeim imádják a fánkot. De nem akármilyet, hanem azokat, amelyeken cukorszórás van, lehetőleg minél színesebb.
A környékünkön több fánkozó is üzemel, és bizony voltak olyan időszakok, amikor nem tudtunk úgy elmenni mellette, hogy ne tértünk volna be és ne vettünk volna egy-két darabot. Hiába mondtam, hogy majd én sütök otthon, a gyerekeknek a cukorral és mázzal bevont édességek kellettek. Mint olajban sült ételt, a fánkot egyébként a zsidó ünnep, a Hanuka alatt is esszük, így az évnek ebben a szakában, 8 napon keresztül minden nap sütök belőle jó sokat.
Ez a fánk viszont egy kicsit különlegesebb a többinél, mert a tésztájában és a mázban is pezsgő van, amitől nemcsak levegős, hanem különleges is lesz. Mivel eléggé cukros, édes lesz, így mindenképpen száraz pezsgőt használjunk.
Pezsgős fánk
![pezsgős fánk recept](https://kep.index.hu/1/0/3045/30454/304546/30454657_a2f89eb047fd1b213a677b4819b3e88d_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
Fánk
- 120 milliliter pezsgő (száraz)
- 375 gramm liszt
- 0.5 teáskanál só
- 1 zacskó élesztő (instant)
- 1 darab tojás
- 240 milliliter tej
- 0.5 teáskanál vaníliakivonat
- sütéshez olaj
Máz
- 120 milliliter pezsgő (száraz)
- 220 gramm porcukor
- 1 evőkanál vaj
- 1 csipet só
- 2 evőkanál cukorgyöngy
Elkészítés:
Öntsük egy kis lábasba a pezsgőt, és közepes lángon addig forraljuk, amíg feleannyi mennyiség nem lesz belőle, majd vegyük le a tűzről. Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a sót és az élesztőt. Egy másik edényben keverjük össze a pezsgőt, a tojást, a tejet és a vaníliakivonatot. A kétféle alapanyagot addig keverjük, amíg egynemű tésztát nem kapunk.
Tegyük a tésztát egy lisztezett deszkára, és addig gyúrjuk, amíg puha nem lesz, és ha megnyomjuk, vissza nem ugrik. Tegyük be a tésztagombócot egy kiolajozott tálba, takarjuk le és hagyjuk duplájára kelni. Ha megkelt, egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki 6 milliméter vastagra. Egy pohárral vágjunk a tésztákból karikákat és a közepükbe is vágjunk körülbelül 1 centiméter átmérőjű lyukat. Tegyük a karikákat egy sütőpapírral letakart tepsire, és pihentessük őket újabb 45 percig, amíg a méretük a duplája nem lesz.
Készítsük el a mázat. A pezsgőt öntsük egy lábasba, és addig forraljuk, amíg a felére nem csökken a mennyisége. Egy edényben keverjük össze a porcukrot, a pezsgőt, az olvasztott vajat és a sót, majd tegyük félre.
Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel olajat. Tegyük bele a fánkokat, és addig süssük mindkét oldalukat, amíg aranybarnák nem lesznek. Ha kihűltek, vonjuk be őket a mázzal, majd szórjuk meg őket a cukorgyöngyökkel.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!