Pezsgős lilakáposzta: malacsült mellé ez a legjobb köret
8
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Újévkor elmaradhatatlan a malacsült, amely mellé párolt lilakáposzta dukál. Nem egy nagy ördöngösség elkészíteni ezt a köretet, szuperül illik minden mellé és tökéletesen kiegészíti az ízeket.
A lilakáposztát készíthetjük almával, szilvával, de szerintem a la nature a legfinomabb - egy kis adag pezsgővel megbolondítva. Igazi újévi köret, amellyel egészen biztosan levesszük a lábukról a rokonokat, barátokat.
Ezen a recepten egyszerűen nem lehet mit elrontani, csak arra kell odafigyelni, hogy kellőképpen megpárolódjon, puha legyen a káposzta, de ez is csak idő kérdése. A kömény nagyon jól áll ennek az ételnek, ha szeretjük az ízét, akkor emelhetjük picit a mennyiségét.
Fontos, hogy a cukor karamellizálva legyen, a karamellás-édes íz nagyon sokat dob az összhatáson, nemcsak a káposztának, hanem a beleszeletelt vöröshagymának is nagyon jól áll.
Pezsgős lilakáposzta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm lilakáposzta
- 3 deciliter pezsgő (száraz)
- 2 fej vöröshagyma
- 0.5 deciliter víz
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál ecet (15%)
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál köménymag
Elkészítés:
1. Vágjuk a lilakáposztát vékony csíkokra, a vöröshagymákat félbe, majd vékony szeletekre.
2. Hevítsük fel az olajat, dobjuk rá a káposztát és a hagymát. Kb. 10 percig pirítsuk, közben folyamatosan kevergessük.
3. Öntsük rá a vizet, pezsgőt, ecetet, sót és a köményt, fedő alatt pároljuk kb. 50 percig.
4. Karamellizáljuk az egy evőkanál cukrot egy kis vízzel. Ha a káposztából már elpárolgott a folyadék nagy része, öntsük rá a cukrot.
5. Ha elkészült a káposzta, kóstoljunk, ízesítsünk, ha még szükséges. A sült mellé tálaljuk.
2. Hevítsük fel az olajat, dobjuk rá a káposztát és a hagymát. Kb. 10 percig pirítsuk, közben folyamatosan kevergessük.
3. Öntsük rá a vizet, pezsgőt, ecetet, sót és a köményt, fedő alatt pároljuk kb. 50 percig.
4. Karamellizáljuk az egy evőkanál cukrot egy kis vízzel. Ha a káposztából már elpárolgott a folyadék nagy része, öntsük rá a cukrot.
5. Ha elkészült a káposzta, kóstoljunk, ízesítsünk, ha még szükséges. A sült mellé tálaljuk.
Fotó: Shutterstock
Címkék: