Sokoldalúan felhasználható Ezersziget öntet: salátára, húsok mellé, de szendvicsbe is illik
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A majonézalapú Ezersziget öntet intenzív zamatáról híres, gazdag aromája még a legunalmasabb salátát is feldobja.
Az öntet a Thousand Island szigetcsoportról kapta a nevét, először 1912-ben írtak az elkészítéséről, azóta sok változatban terjedt el a recept. A majonéz mellé paradicsomszószt vagy ketchupot szoktak keverni, majd ezt gazdagítják további alapanyagokkal.
Az öntetbe finomra aprított zöldség is kerül, vannak olyan receptek, amelyekben csak csemegeuborka roppan, míg más változatban paprika és hagyma. Hogy az ízek igazán összhangban legyenek, mindenképp kerüljön az öntetbe Worcester-szósz és egy kis Tabasco is, ezektől lesz igazán pikáns az élmény.
Az Ezersziget öntet akkor lesz a legfinomabb, ha házi készítésű majonézzel és paradicsommártással készül. Ha nincs kedved a két szósz előállításával bíbelődni, akkor kiváló minőségű majonézt és ketchupot szerezz be, így jóval gyorsabban elkészül az ízekben gazdag öntet, amit salátákhoz, húsokhoz és szendvicsekhez kínálhatsz.
Ezersziget öntet
Hozzávalók 1 pohárhoz
- 25 dekagramm majonéz
- 8 dekagramm paradicsommártás vagy ketchup
- 1 teáskanál chilipor vagy -szósz
- 1 fej vöröshagyma
- 1 darab paprika
- 1 teáskanál Worcestershire-szósz
- 1 teáskanál tabasco
Elkészítés:
Először a majonézt a paradicsommártással és a chiliporral keverjük egybe, majd a finomra vágott hagymát és paprikát is forgassuk bele, utána a Worcestershire- és a Tabasco-szószt is. Az öntetet fedjük le fóliával és tároljuk hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.
Fotó: Getty Images