A tökéletes házi majonéz készítésének titka: az sem mindegy, milyen hőmérsékletű a tojás

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Közeledik a húsvét és a legtöbb háztartásban ilyenkor kerül majonéz vagy valamilyen majonézes étel az asztalra. A majonéz receptje pofonegyszerű, azonban a készítése egy kicsit munkás, ezért összegyűjtöttünk néhány praktikát, melyek megkönnyítik a dolgunkat, és a nagy klasszikus is biztosan sikerül majd.

Mielőtt belevágnánk, lazítsuk el a karizmainkat, és jöjjön egy kis majonéztörténet. Van pár dolog, aminek a feltalálási jogát a spanyolok maguknak követelik. Ilyen a majonéz is, vagy ahogy ők mondják, a salsa mahonesa.

A majonéz feltalálásának története

Konkrétabban a menorcaiak azok, akik a lehető legnagyobb meggyőződéssel állítják, hogy a népszerű mártást náluk, azaz a Baleári-szigeteken találták fel. A nagy felfedezés állítólag 1756-ban történt, mikor a franciák elfoglalták a szigetet. A történet szerint egy helyi szakács készített először majonézt a franciák vezérének, Richelieu hercegnek. 

Szép lenne így ez a történet, de valójában 16. századi szövegekben is említik már az egyszerű, tojással kevert olívaolaj, azaz a majonéz receptjét, melyet valószínűleg a Földközi-tenger mentén, az olívaolajat termelő régiókban ekkor már régen készítettek.

Olíva- vagy napraforgóolaj?

Egy szó mint száz, a majonézhez nem kell sok dolog. Csak tojássárgája, só, bors, egy kevés citromlé vagy ecet és olívaolaj. A franciák egy kevés dijoni mustárt is tesznek bele, de mivel most a menorcai verziót közöljük, ezért ez legyen opcionális.

Bár az olívaolaj az igazi mediterrán alapanyag, ami egészségesebb is, mint a napraforgóolaj, tapasztalataim szerint még maguk a spanyolok is gyakran készítik az utóbbival vagy a kettő keverékével. Ennek egyszerű az oka: egy jó minőségű napraforgóolajjal készült majonéz külsőre és ízre teljesen ugyanolyan, mint az olívaolajos verzió, ám valamivel könnyedebb. Ezért legyen ez is opcionális. Használja mindenki a szívének kedvesebb olajat.

Praktikák és technológia

Legyenek hidegek az alapanyagok

A fő alapanyagokat, a tojást és az olajat, tegyük hideg helyre a készítés előtt. Ha a tojást nem a hűtőben tartjuk, akkor tegyük be, az olajnak a kamrahideg is megfelel. Mivel a tojás nyersen kerül a szószba, legyen nagyon friss és tiszta.

Keverjük enyhén habosra a tojássárgáját

A tojássárgáját és fehérjét válasszuk külön. Csak a sárgájára lesz szükségünk. Ezeket tegyük egy nagyobb tálba. Finoman sózzuk, borsozzuk a tojássárgákat, ha használunk, adjunk hozzá két kávéskanál dijoni mustárt. Egy habverővel keverjük enyhén habosra a hozzávalókat. Mielőtt hozzákezdenénk az olaj adagolásához, tegyünk egy négy részbe hajtogatott konyharuhát a keverőtál alá, hogy ne csúszkáljon. Vegyünk egy mély lélegzetet, a munka oroszlánrésze csak most jön.

Csepegtessük az olajat

A titok a türelem és a karmunka. Használjunk kézi habverőt. Folyamatos keverés mellett kezdjük adagolni az olajat, előbb lassan, cseppenként. Ez a folyamat kritikus része, ha itt kitartunk és valóban csepegtetünk, akkor az olaj nem fog kicsapódni és szépen összeáll majd a krém. Mikor ez megtörtént, már nem kell úgy óvatoskodni, ekkor már vékony sugárban csurgathatjuk az olajat.

Izommunkát igényel

A majonéz akkor van kész, ha sűrű, krémszerű és elválik az edény falától. Nem szégyen, ha valaki besegít, mert tényleg fárasztó a művelet. Kisebb az esély rá, hogy egyszerre túl sok olaj zuttyan a tojáshoz, ha valaki a segítségünkre van a csepegtetésben és a csurgatásban, vagy még jobb, ha az erőskezű segítőnk kever, mi pedig az olajjal finomkodunk.

Alternatív megoldásként, hase segítségünk, se karizmunk nincsen, egy magas falú edény és egy botmixer is megteszi, a végeredmény ugyanolyan pompás lesz - a tradicionális konyhai eljárásokban hívő vendégeinknek pedig nem kell tudniuk, hogy csaltunk egy kicsit.

Ízesítés

Na, de a lényeg: mikor a majonéz állaga már tökéletes, kóstoljuk meg és szükség szerint ízesítsük sóval, ecettel, citrommal vagy mindkettővel.

Fontos, hogy az így elkészült házi majonézt minél előbb használjuk fel.

Házi majonéz

hazimajo3.gif

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 2 darab tojássárgája
  • 1 teáskanál citromlé vagy borecet
  • 2 kávéskanál dijoni mustár
  • 3 deciliter napraforgóolaj, olívaolaj vagy a kettő keveréke
  • ízlés szerint só, bors, egy kevés citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját tegyük egy tálba. Enyhén sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az ecetet vagy citromlevet, ha szeretnénk, a mustárt. Keverjük el a hozzávalókat. Folyamatos keverés mellett kezdjük csepegtetni az olajat. Mikor a krém összeállt, már egyenletes sugárban folytathatjuk az olaj adagolását. Az elkészült krémet ízlés szerint ízesítsük citrommal, sóval, borssal.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük