![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A tökéletes házi majonéz készítésének titka: az sem mindegy, milyen hőmérsékletű a tojás
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Közeledik a húsvét és a legtöbb háztartásban ilyenkor kerül majonéz vagy valamilyen majonézes étel az asztalra. A majonéz receptje pofonegyszerű, azonban a készítése egy kicsit munkás, ezért összegyűjtöttünk néhány praktikát, melyek megkönnyítik a dolgunkat, és a nagy klasszikus is biztosan sikerül majd.
Mielőtt belevágnánk, lazítsuk el a karizmainkat, és jöjjön egy kis majonéztörténet. Van pár dolog, aminek a feltalálási jogát a spanyolok maguknak követelik. Ilyen a majonéz is, vagy ahogy ők mondják, a salsa mahonesa.
A majonéz feltalálásának története
Konkrétabban a menorcaiak azok, akik a lehető legnagyobb meggyőződéssel állítják, hogy a népszerű mártást náluk, azaz a Baleári-szigeteken találták fel. A nagy felfedezés állítólag 1756-ban történt, mikor a franciák elfoglalták a szigetet. A történet szerint egy helyi szakács készített először majonézt a franciák vezérének, Richelieu hercegnek.
Szép lenne így ez a történet, de valójában 16. századi szövegekben is említik már az egyszerű, tojással kevert olívaolaj, azaz a majonéz receptjét, melyet valószínűleg a Földközi-tenger mentén, az olívaolajat termelő régiókban ekkor már régen készítettek.
Olíva- vagy napraforgóolaj?
Egy szó mint száz, a majonézhez nem kell sok dolog. Csak tojássárgája, só, bors, egy kevés citromlé vagy ecet és olívaolaj. A franciák egy kevés dijoni mustárt is tesznek bele, de mivel most a menorcai verziót közöljük, ezért ez legyen opcionális.
Bár az olívaolaj az igazi mediterrán alapanyag, ami egészségesebb is, mint a napraforgóolaj, tapasztalataim szerint még maguk a spanyolok is gyakran készítik az utóbbival vagy a kettő keverékével. Ennek egyszerű az oka: egy jó minőségű napraforgóolajjal készült majonéz külsőre és ízre teljesen ugyanolyan, mint az olívaolajos verzió, ám valamivel könnyedebb. Ezért legyen ez is opcionális. Használja mindenki a szívének kedvesebb olajat.
Praktikák és technológia
Legyenek hidegek az alapanyagok
A fő alapanyagokat, a tojást és az olajat, tegyük hideg helyre a készítés előtt. Ha a tojást nem a hűtőben tartjuk, akkor tegyük be, az olajnak a kamrahideg is megfelel. Mivel a tojás nyersen kerül a szószba, legyen nagyon friss és tiszta.
Keverjük enyhén habosra a tojássárgáját
A tojássárgáját és fehérjét válasszuk külön. Csak a sárgájára lesz szükségünk. Ezeket tegyük egy nagyobb tálba. Finoman sózzuk, borsozzuk a tojássárgákat, ha használunk, adjunk hozzá két kávéskanál dijoni mustárt. Egy habverővel keverjük enyhén habosra a hozzávalókat. Mielőtt hozzákezdenénk az olaj adagolásához, tegyünk egy négy részbe hajtogatott konyharuhát a keverőtál alá, hogy ne csúszkáljon. Vegyünk egy mély lélegzetet, a munka oroszlánrésze csak most jön.
Csepegtessük az olajat
A titok a türelem és a karmunka. Használjunk kézi habverőt. Folyamatos keverés mellett kezdjük adagolni az olajat, előbb lassan, cseppenként. Ez a folyamat kritikus része, ha itt kitartunk és valóban csepegtetünk, akkor az olaj nem fog kicsapódni és szépen összeáll majd a krém. Mikor ez megtörtént, már nem kell úgy óvatoskodni, ekkor már vékony sugárban csurgathatjuk az olajat.
Izommunkát igényel
A majonéz akkor van kész, ha sűrű, krémszerű és elválik az edény falától. Nem szégyen, ha valaki besegít, mert tényleg fárasztó a művelet. Kisebb az esély rá, hogy egyszerre túl sok olaj zuttyan a tojáshoz, ha valaki a segítségünkre van a csepegtetésben és a csurgatásban, vagy még jobb, ha az erőskezű segítőnk kever, mi pedig az olajjal finomkodunk.
Alternatív megoldásként, hase segítségünk, se karizmunk nincsen, egy magas falú edény és egy botmixer is megteszi, a végeredmény ugyanolyan pompás lesz - a tradicionális konyhai eljárásokban hívő vendégeinknek pedig nem kell tudniuk, hogy csaltunk egy kicsit.
Ízesítés
Na, de a lényeg: mikor a majonéz állaga már tökéletes, kóstoljuk meg és szükség szerint ízesítsük sóval, ecettel, citrommal vagy mindkettővel.
Fontos, hogy az így elkészült házi majonézt minél előbb használjuk fel.
Házi majonéz
![hazimajo3.gif](https://kep.index.hu/1/0/2910/29100/291002/29100249_46801bf9ff9bc8cf47e2707f6307363a_wm.gif)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 2 darab tojássárgája
- 1 teáskanál citromlé vagy borecet
- 2 kávéskanál dijoni mustár
- 3 deciliter napraforgóolaj, olívaolaj vagy a kettő keveréke
- ízlés szerint só, bors, egy kevés citromlé
Elkészítés:
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!