Pirosra sült, ropogós burgonya tepsiben sütve – Fokhagymás-fűszeres olajjal meglocsolva a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Tepsiben sül ropogósra az intenzív fűszerezésű burgonya - húsok, saláták, de egy egyszerű mártogatós mellé is kínálhatod.
A krumpli ezerarcú zöldség, rengeteg lehetőséget rejt magában, még a legegyszerűbb változatot is fel lehet dobni.
Az igazán ropogósra sült krumpli titka, hogy az olajban történő sütés előtt meg kell főzni a burgonyát, de épp csak annyira, hogy a villát bele lehessen szúrni - ezután már csak azt kell eldönteni, bő olajban, serpenyőben, vagy kevesebb olajjal, tepsiben piruljon a köret.
Ha sütőben sül, össze lehet forgatni fűszeres olajjal a burgonyát, amitől elképesztően ízletes lesz. Az olajban a fokhagyma az egyik fő ízesítő, mellé friss rozmaring kerül, de helyette a karakteresebb kakukkfű is választható. Az egyszerűen készült, ropogós burgonyakockák mellé szinte minden illik, akár még tükörtojással is fogyasztható.
Pirosra sült, fokhagymás burgonya
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm burgonya
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 50 milliliter olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál rozmaring
Elkészítés:
Pucoljuk meg a burgonyát (a héját rajta is hagyhatjuk) és vágjuk közepes méretű kockákra, sós vízben főzzük puhára (25-35 perc alatt érjük el a kívánt állagot).
Öntsük serpenyőbe az olajat, tegyük bele a rozmaringot és a darabolt fokhagymát, alacsony láng felett gyakran kevergessük addig, amíg a fokhagyma aranyszínűvé nem válik.
A krumplit öntsük tálba, a fokhagymás olajjal forgassuk egybe, sóval és borssal ízesítsük, majd öntsük serpenyőbe vagy hőálló edénybe (serpenyő, tepsi, jénai), és tegyük 180 fokos előmelegített sütőbe. 25-40 perc alatt süssük aranybarnára a krumplikat.
Fotó: Getty Images