![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Foszlós tészta, gazdag diós töltelék: így készül a szlovén potica
![potica](https://kep.index.hu/1/0/3159/31596/315967/31596725_2425421_5fbc656d44f473a45adce1d20d5eccd2_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Időigényes és összetett, de nem bonyolult az elkészítése a szlovén poticának, amit kuglóf- és kenyérformában is elkészíthetünk.
Ha úgy vesszük, a potica a szlovének bejglije, előszeretettel készítik karácsonyra vagy húsvétra. Az alapja sima kelt tészta mézes, diós, fehérjehabos töltelékkel, és gyakran készítik kulófformában, vagyis "poticnik"-ben, ami direkt erre a célra készült.
A potica ugyanúgy, mint a bejgli, ki tud repedni, úgyhogy ügyeljünk rá, hogy a diós tölteléket úgy oszlassuk el a tésztán, hogy a széleken hagyjunk pár centi helyet szabadon, mert a sütőben a tészta nőni fog, könnyen szétnyílhat és kijöhet a töltelék. Ha szép, fényes tésztát szeretnénk, a tetejét kenjük le langyos tejjel vagy tej és tojás keverékével.
Fontos, hogy a töltelék és a tészta hasonló állagú legyen, hogy ne váljanak el egymástól sütés közben. Ha a tészta nem akar összeállni és nem rugalmas, adjunk hozzá egy kis tejet vagy olvasztott vajat, ha a töltelék száraz, egy kis tejszínnel lágyítsuk. Fontos azonban, hogy a töltelék ne legyen folyós se, ha annak érezzük, akkor zsemlemorzsával sűrítsük.
Potica
![potica2](https://kep.index.hu/1/0/3159/31596/315967/31596735_4465f17f80be87a143fd9d36429592f6_wm.jpg)
Hozzávalók 12 szelethez
Tészta
- 500 gramm liszt
- 5 gramm porélesztő (vagy 10 gramm friss)
- 2 evőkanál cukor
- 270 milliliter tej (langyos)
- 2 darab tojássárgája
- 65 gramm vaj
- 0.5 teáskanál só
Töltelék
- 300 gramm dió
- 60 gramm méz
- 3 evőkanál cukor
- 75 ml tejszín
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál rum
- 0.5 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál citromhéj
- 2 darab tojásfehérje
- 2 evőkanál cukor
Elkészítés:
Készítsünk elő egy 24 cm-es kuglófformát, de kenyérsütőformát is használhatunk. Vajazzuk ki.
A langyos tejet, a cukrot és az élesztőt keverjük össze egy tálban. 10 percig hagyjuk állni, míg felfut az élesztő.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a felfutott élesztőt és a tojássárgákat. Gyúrjuk 1 percig, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat és a sót. Dagasszuk a tésztát körülbelül 10 percig, míg össze nem áll és puha, rugalmas nem lesz. Takarjuk le a tálat, majd tegyük félre 50-60 pecre, míg a duplájára nem nő a tészta.
Tegyük a diót aprítógépbe, aprítsuk egészen finomra, tegyük félre.
Egy kis lábasban melegítsük össze a tejszínt, mézet, cukrot, vajat, rumot, fahéjat, citromhéjat. Forrásig melegítsük, majd öntsük a darált dióra. Keverjük vele alaposan össze, majd tegyük félre hűlni.
Egy másik tálban verjük a tojásfehérjét kemény habbá a 2 evőkanál cukorral együtt. A tojásfehérjehabot forgassuk a szobahőmérsékletű diós masszába.
Lisztezzünk be egy munkafelületet, borítsuk rá a tésztát, nyújtsunk belőle egy 40 x 35 cm-es kb. 0,5 cm vastag téglalapot. Kenjük rá a diós tölteléket, mindenhova jusson belőle, de a szélein hagyjunk kb. 2 centiméter helyet. A hozzánk közelebb eső végétől kezdve szorosan tekerjük fel a tésztát. Tegyük a feltekert tésztát az előkészített kuglófformába körben. Fontos, hogy a tészta széle/vége felül legyen, kicsit nyomkodjuk a tekercs többi részéhez, nehogy szétnyíljon sütés közben.
Fedjük le a formát, majd tegyük meleg helyre 45-55 percre.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Kenjük le a tésztát langyos tejjel, majd szúrjunk lyukakat a tetejébe fogpiszkálóval, hogy ne keletkezzenek légbuborékok a tésztában. Tegyük a sütőbe, 45 percig süssük 180 fokon, majd további 20-25 percig 160 fokon, amíg aranybarna nem lesz. Hagyjuk hűlni pár percig, majd borítsuk ki a formából, porcukorral megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!