Foszlós tészta, gazdag diós töltelék: így készül a szlovén potica

potica
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Időigényes és összetett, de nem bonyolult az elkészítése a szlovén poticának, amit kuglóf- és kenyérformában is elkészíthetünk.

Ha úgy vesszük, a potica a szlovének bejglije, előszeretettel készítik karácsonyra vagy húsvétra. Az alapja sima kelt tészta mézes, diós, fehérjehabos töltelékkel, és gyakran készítik kulófformában, vagyis "poticnik"-ben, ami direkt erre a célra készült.

A potica ugyanúgy, mint a bejgli, ki tud repedni, úgyhogy ügyeljünk rá, hogy a diós tölteléket úgy oszlassuk el a tésztán, hogy a széleken hagyjunk pár centi helyet szabadon, mert a sütőben a tészta nőni fog, könnyen szétnyílhat és kijöhet a töltelék. Ha szép, fényes tésztát szeretnénk, a tetejét kenjük le langyos tejjel vagy tej és tojás keverékével. 

Fontos, hogy a töltelék és a tészta hasonló állagú legyen, hogy ne váljanak el egymástól sütés közben. Ha a tészta nem akar összeállni és nem rugalmas, adjunk hozzá egy kis tejet vagy olvasztott vajat, ha a töltelék száraz, egy kis tejszínnel lágyítsuk. Fontos azonban, hogy a töltelék ne legyen folyós se, ha annak érezzük, akkor zsemlemorzsával sűrítsük. 

Potica

potica2

Hozzávalók 12 szelethez

Tészta

  • 500 gramm liszt
  • 5 gramm porélesztő (vagy 10 gramm friss)
  • 2 evőkanál cukor
  • 270 milliliter tej (langyos)
  • 2 darab tojássárgája
  • 65 gramm vaj
  • 0.5 teáskanál

Töltelék

  • 300 gramm dió
  • 60 gramm méz
  • 3 evőkanál cukor
  • 75 ml tejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál rum
  • 0.5 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál citromhéj
  • 2 darab tojásfehérje
  • 2 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

Készítsünk elő egy 24 cm-es kuglófformát, de kenyérsütőformát is használhatunk. Vajazzuk ki.

A langyos tejet, a cukrot és az élesztőt keverjük össze egy tálban. 10 percig hagyjuk állni, míg felfut az élesztő. 

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a felfutott élesztőt és a tojássárgákat. Gyúrjuk 1 percig, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat és a sót. Dagasszuk a tésztát körülbelül 10 percig, míg össze nem áll és puha, rugalmas nem lesz. Takarjuk le a tálat, majd tegyük félre 50-60 pecre, míg a duplájára nem nő a tészta.

Tegyük a diót aprítógépbe, aprítsuk egészen finomra, tegyük félre.

Egy kis lábasban melegítsük össze a tejszínt, mézet, cukrot, vajat, rumot, fahéjat, citromhéjat. Forrásig melegítsük, majd öntsük a darált dióra. Keverjük vele alaposan össze, majd tegyük félre hűlni.

Egy másik tálban verjük a tojásfehérjét kemény habbá a 2 evőkanál cukorral együtt. A tojásfehérjehabot forgassuk a szobahőmérsékletű diós masszába. 

Lisztezzünk be egy munkafelületet, borítsuk rá a tésztát, nyújtsunk belőle egy 40 x 35 cm-es kb. 0,5 cm vastag téglalapot. Kenjük rá a diós tölteléket, mindenhova jusson belőle, de a szélein hagyjunk kb. 2 centiméter helyet. A hozzánk közelebb eső végétől kezdve szorosan tekerjük fel a tésztát. Tegyük a feltekert tésztát az előkészített kuglófformába körben. Fontos, hogy a tészta széle/vége felül legyen, kicsit nyomkodjuk a tekercs többi részéhez, nehogy szétnyíljon sütés közben.

Fedjük le a formát, majd tegyük meleg helyre 45-55 percre. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Kenjük le a tésztát langyos tejjel, majd szúrjunk lyukakat a tetejébe fogpiszkálóval, hogy ne keletkezzenek légbuborékok a tésztában. Tegyük a sütőbe, 45 percig süssük 180 fokon, majd további 20-25 percig 160 fokon, amíg aranybarna nem lesz. Hagyjuk hűlni pár percig, majd borítsuk ki a formából, porcukorral megszórva tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük