
Puha, illatos áfonyás muffin: ropogósra sül a cukor a tetején

Egy pici plusszal még finomabb lesz ez az egyszerű muffin, a textúrák találkozásából isteni sütemény születik.
A muffin az egyik legegyszerűbben elkészíthető édesség, az alaptésztát rengetegféleképpen lehet variálni. Érdemes szezononként más-más gyümölccsel feldobni, ilyenkor eperrel vagy áfonyával.
Az áfonya nemcsak gyönyörű színt ad a tésztának, hanem különleges ízt is, és bár nagy a kísértés, hogy bekapd az összes szemet, mielőtt a tésztába kevered, érdemes hagyni belőle, mert nagyon szaftos és puha textúrát ad a muffinnak. Ez a kis bogyós gyümölcs bővelkedik tápanyagokban és antioxidánsokban is, így tényleg érdemes rendszeresen fogyasztani.
A puha tésztát úgy érdemes feldobni, hogy sütés előtt megszórod cukorral, így először roppan a teteje a fogad alatt, és utána fog a gyümölcs szétolvadni a szádban.
Puha áfonyás muffin

Hozzávalók 12 darabhoz
- 110 gramm vaj
- 200 gramm cukor
- 2 darab tojás (M-es)
- 270 gramm liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 0.5 kávéskanál só
- 120 milliliter író vagy joghurt
- 200 gramm áfonya
- 2 evőkanál cukor (a tetejére)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy muffinsütőt vajazzunk ki vagy béleljünk ki kapszlikkal.
Egy nagyobb tálban keverjük habosra a puha vajat és a cukrot. Miközben keverjük, egyenként üssük bele a tojásokat. Forgassuk bele a liszt háromnegyedét és a sót, sütőport, majd öntsük hozzá az írót vagy a joghurtot. Az áfonya negyedét is forgassuk hozzá óvatosan. A liszt és az áfonya fennmaradó részét keverjük össze, és forgassuk bele a tésztába, vigyázva, nehogy túlkeverjük. Kanalazzuk bele a muffinformákba, majd szórjuk meg a tetejét cukorral.
Süssük a muffinokat 30 percig, amíg a cukor szépen rá nem pirul a tetejükre.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!