Pihe-puha kifli kefirrel a tésztájában - Egy tepsi nem elég belőle

pékeskifli cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egészen puha ez a kifli, amit magában is ehetsz, de egy tartalmas leves vagy pörkölt mellé is kiválóan illik.

Kelt tésztával mindig öröm dolgozni, még akkor is, ha kicsit macerásabb, de a dagasztás, a kelesztés és az illatok biztosan kárpótolnak. A házilag készített péksüteménynél pedig kevés finomabb létezik.

Ezek a kis kiflik egy ismerősöm receptes könyvéből kerültek elő, ő "pekeskiflinek" hívja őket, az eredetét nem firtattam, de az íze annyira tökéletes, hogy muszáj volt megsütnöm. A tésztája kefirtől puha, és annyira nagy sikere lett, hogy a lányomra rá kellett szólni, hogy ne egye meg a fél tepsivel. 

Ha nem akarsz állandóan boltba járkálni, akkor készíthetsz ilyen ropogós, tejes kifliket is, amelyek még a fagyasztást is jól bírják, és amikor előveszed őket, a felengedés után ugyanolyanok lesznek, mint frissen. Ha pedig nincs időd keleszteni, akkor készítsd el ezt a sajtos kiflit, a tészta a sütőben fog megkelni, a sajttól pedig még puhább lesz.

Puha kifli

pékeskifli recept

Hozzávalók 32 darabhoz:

Tészta:

  • 700 gramm liszt
  • 25 gramm élesztő
  • 100 milliliter tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 450 gramm kefir
  • 100 milliliter olaj
  • 1 evőkanál
  • 1 darab tojás

Kenés:

  • 100 gramm vaj
  • 1 darab tojás
  • 1 kávéskanál
  • szóráshoz szezámmag, lenmag
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos, cukros tejbe, és várjunk 10 percet, amíg felfut. A lisztet szórjuk egy nagyobb tálba, tegyük hozzá a sót, öntsük hozzá az olajat és apránként adagoljuk hozzá a kefirt. Kezdjük el gyúrni, közben üssük bele a tojást, a végén pedig a felfutott élesztőt. Addig dagasszuk, amíg ruganyos tésztát nem kapunk. Takarjuk le, kelesszük meleg helyen 40 percet. 

A vajat olvasszuk meg, keverjünk hozzá egy kiskanál sót.

Amikor megkelt a tészta, egy lisztezett deszkán osszuk 8 felé. Nyújtsunk ki fél centiméter vastag körre két cipót. Az egyik kört kenjük meg olvasztott vajjal, majd borítsuk rá a másik kört. Vágjuk 8 cikkelyre a tésztát, majd a szélesebbik felétől indulva tekerjük fel. Ugyanígy járjunk el a többi tésztával is. Sorakoztassuk fel a kifliket egy sütőpapírral letakart tepsin, hagyjuk még 10 percig kelni őket.

Közben egy tojást kicsit verjünk fel, kenjük meg a kifliket és szórjunk rájuk szezámmagot vagy lenmagot. Durva szemű sóval vagy sajttal is finom lesz.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Süssük a kifliket 15-20 percig. Figyeljük, amikor szépen megpirultak, készen is vannak. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük