Nagyon puha lekváros kifli: olcsó, szerény finomság a nagyi régi receptjei közül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A nagyi édes kiflije pihentetés nélkül készül, a begyúrt tésztával azonnal dolgozhatsz.
Az omlós tésztájú vendégváró tipikusan az a finomság, amivel azonnal lehet dolgozni, nem kell pihentetni a tésztát. Persze, ha előre tervezel és este begyúrod, gond nélkül elviseli, ha lefedve hűtőbe teszed, hogy aztán másnap dolgozz vele tovább.
Ha hű szeretnél maradni a régi recepthez, akkor libazsír kerüljön a tésztába, sokkal porhanyósabb lesz tőle. A zsiradékot tejföllel is lehet helyettesíteni, azzal is omlós lesz a tészta állaga. A kiflik jól lefedve, néhány napig simán megőrzik a puhaságukat, készítsd el őket a kedvenc lekvároddal megkenve, jól fog esni a délutáni lazításnál, miközben a kedvenc könyvedet bújod.
Lekváros kifli
Hozzávalók 22 darabhoz
- 500 gramm liszt
- 10 gramm száraz élesztő
- 1 csipet só
- 200 gramm vaj
- 2 darab tojás
- 100 gramm cukor
- 1 evőkanál tejföl
- lekvár ízlés szerint
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A tojásokat a cukorral keverjük habosra.
A lisztet szitáljuk tálba, utána tegyük hozzá a száraz élesztőt és a sót, alaposan forgassuk egybe, majd a puha vaj is mehet a tálba. Dolgozzuk egybe a liszttel, végül a tojásos keveréket és a tejfölt is adjuk hozzá, gyúrjuk tésztává.
A begyúrt tésztát osszuk két részre, először az egyiket nyújtsuk ki kör alakúra lisztezett felületen, majd vágjunk belőle háromszögeket úgy, mintha pizzát vagy tortát szeletelnénk fel.
A háromszögeket kenjük meg ízlés szerint lekvárral, majd tekerjük fel a kifliket. Járjunk el így a tészta másik felével is.
A kifliket tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-20 percre.
A kisült kifliket kínáljuk porcukorral meghintve.
Fotó: Getty Images