10 mennyei lekváros süti, amiket imádni fog a család: kedvenc receptjeinkből válogattunk

lrvcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Még van idő az idei lekvárfőző szezonig, hamarosan azonban érdemes elkezdeni tervezni, milyen gyümölcsök legyenek az üvegbe zárva.

Egy üveg jó minőségű lekvár aranyat ér, érdemes belőle otthon tartani, főleg ha házi, nagyiféle változatról van szó.

Az édes finomságot nagyon sokféle módon lehet felhasználni, rákenheted akár a reggeli pirítósodra, natúr joghurtba keverve fogyaszthatod, de leggyakrabban süteményekbe kerül. A lekvárok, dzsemek palacsintatésztába, pufi fánkok belsejébe is tölthetők, kihagyhatatlanok az olyan klasszikus desszertekből, mint a zserbó, linzer vagy az egyszerű piskótatekercs. A lekvárt kevert sütik tésztájába is bele lehet keverni, úgy sokkal szaftosabb és finomabb lesz az édesség. Mutatjuk is, milyen finomságokat érdemes készíteni lekvárból!

Gőzgombóc csokival és vaníliasodóval

A kedvelt hütte finomság édes és sós változatban is készülhet. Ha édes verzióra esik a választásod, akkor a gombócok töltelékeként szilvalekvárt, de más ízű dzsemet is választhatsz. Persze a lekvár nem csak töltelékként kerülhet a desszertbe, tálalásnál is kínálhatod, bátran rá lehet csorgatni a töltött gombócokra.

ggák

Hámán-táska

A Purim finomságot Hámán-füleként is szokták emlegetni. A sütemény sokféle változatban készülhet, bármelyik verzióra is essen a választásod, az biztos, hogy pillanatok alatt el fog fogyni. A süti tésztáját pohárral vagy kör alakú sütikiszúróval szúrd ki, a közepükre kanalazz édes krémet, ez bármilyen ízesítésű lekvár lehet, majd a tésztát úgy kell összecsippenteni, hogy háromszög alakja legyen. Fontos, hogy a sütés után is megmaradjon a formája, ezért érdemes negyedórára hűtőbe tenni, csak utána kerüljön a sütőbe.

hták

Sacher muffin

Az osztrák gasztronómia egyik legkedveltebb desszertje a Sacher-torta, melyet a bécsi Sacher szállodában a mai napig az eredeti titkos recept alapján készítenek a cukrászok. A titok az alapanyagok mennyiségében rejlik, aki egyszer megkóstolja az igazit, egy életre megjegyzi az ízét. Persze otthon is elkészíthető ez az édesség, nem csak tortaként, akár muffin formájában is kínálhatod, hisz az étcsoki és a sárgabaracklekvár felidézi a Sacher ízét.

36625529 da54bb44215a4218daeb33e6d7ec1c1d wm

Non plus ultra

A habos tetejű linzer régi kedvenc, az omlós tésztakorongok közt édes baracklekvár lapul. Az aprósüteményből érdemes nagyobb adagot gyártani, ha már pepecselős munkára adja az ember a fejét, akkor bőven legyen a finomságból. A süti elkészítése nem bonyolult, a habos tető jelenti az egyedüli nehézséget. Fontos, hogy a tojásfehérjébe mindig kerüljön citromlé is, anélkül nem lesz szép fényes a korongok habkalapja.

35615625 9f19d08eb46c0d0f2c0708417049724d wm

Puncsgolyó

A csábító sütigolyó babapiskótából készítve a legfinomabb, de akár maradék piskótából is készülhet. A puncsos finomság a cukrászdák nagy kedvence, a golyók zamatában jól érezhető a rum. A házi verzióban van egy kis csavar, a cukrászdákban rózsaszín fondanttal vannak bevonva, de otthon elég lesz darált babapiskótába öltöztetni, az édes ízét pedig a baracklekvár adja.

34948647 dc4b5195f8d9a0e7b50356174fbaab2a wm

Zserbó palacsintatorony

A zserbó klasszikus hazai sütemény, majdnem minden ünnepi asztalon ott a helye. Persze a régi kedvenc is újjáéledhet más formában, kínálhatod poharas, golyó vagy palacsinta verzióban. A palacsintatoronynál érdemes bőkezűen bánni a baracklekvárral és a dióval, isteni, mutatós és nagyon kiadós édesség fog készülni.

34941975 21e695793e44f2e27996965b3c2d75ca wm

Narancsos rolád

A lekvárral megkent piskótaroládokat mindenki szereti, hisz finomak és rettentően egyszerűen készülnek a tekercsek. Ha azonban kipróbálnál valami újat, akkor a narancsos rolád a neked való. A portugál édesség nagyon narancsos, amitől pedig különleges, hogy liszt nélkül készül, rengeteg tojásból áll össze az illatos finomság.

34046391 bd0b2064fdc7b91d98f57241a8bdf33f wm

Házi lekváros bukta

A foszlós tésztájú bukta jó sok szilvalekvárral megkenve a legfinomabb, igazi örök klasszikus, amit még mindig nagyon sokan szeretnek. A bukta tésztájának készítéséhez sok erőre lesz szükséged, fontos, hogy alaposan kidolgozd, a legjobb, ha dagasztógépet használsz hozzá. Ha azonban nem áll rendelkezésedre a gép, marad a kézi módszer, ami bizony időigényes és kicsit fárasztó, főleg akkor, ha nem vagy rutinos buktakészítő.

lbák

Francia almatorta

A lédús almából finomabbnál finomabb sütemények készülhetnek. Az egyik legfenségesebb almás süteményben a gyümölcs mellett mandulás töltelék és lekvár is helyet kap. A francia almatorta tetejére kerül a gyümölcs, amit baracklekvárral szokás megkenni. A lekvártól szép fényes lesz a desszert teteje, valamint még jobb zamatot ad a sült gyümölcsnek.

Lekváros kifli kelt tésztából

A kelt tésztás süteménynek megvan a maga varázsa, bár sokan félnek a készítésétől, pedig egyáltalán nem bonyolult. A lekváros kifli tésztája szuperpuha, köszönhetően a tejfölnek, amelyből érdemes zsírosabbat választani. A kiflikbe bármilyen lekvár kerülhet, a tésztának mindegyik jól áll. Ha édesebbre és mutatósabbra szeretnéd a finomságot készíteni, akkor porcukorba hempergesd meg a még meleg kifliket.

Fotók: Getty Images,  Szász Eszter/Sóbors, Botos Claudia/Sóbors, Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük