![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Darált pulykahúsból készült, szaftos húsgombóc: így készítve nem fog szétesni a húsgolyó
![phcover](https://kep.index.hu/1/0/3491/34914/349142/34914221_2672221_0dc12792496ccfad7f69ca843fb5b929_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A szaftos húsgombóc egyszerűen készül, bármilyen köret mellé jólesik majd fogyasztani.
Nagy kedvenc a húsgombóc, hiszen tényleg macera nélkül elkészül, izgalmasan fűszerezhető, változatosan kerülhet a tányérra. Akár levesbetétként, de bármilyen más körettel kínálva is isteni finom, még szendvics is készülhet belőle.
A húsgombócok készítésénél érdemes bátran bánni a fűszerekkel, sokkal finomabb lesz a hús, ha jól érződnek benne az ízek. A darált húsból készült kis labdák masszájába mindig érdemes zsemlemorzsát is keverni, mert úgy sokkal lazább állagú lesz. A begyúrásnál lehetőleg gyorsan kell dolgozni, különben kemények lesznek a gombócok.
Mielőtt a paradicsomos mártásba kerülnének, kevés olajon körbe kell pirítani őket, mert így nem fognak szétesni. A bekevert darált hús lefedve, a hűtőben pihenhet egy egész éjszakát, így másnap időt lehet megspórolni a vacsora elkészítésével.
Pulykahúsgolyó
![phct](https://kep.index.hu/1/0/3491/34914/349141/34914129_b465a19b6bb34559a8bdfa587242ec3c_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm darált pulykahús
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 fej hagyma
- 2 darab szárzeller
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab babérlevél
- 400 gramm sűrített paradicsom
- 500 milliliter víz
- ízlés szerint tabasco vagy chiliszósz
- ízlés szerint só és bors
- 2 evőkanál olaj
- 25 gramm zsemlemorzsa
- petrezselyem vagy koriander
- reszelt sajt a tetejére
Elkészítés:
A vajat magas falú edényben olvasszuk fel, majd szórjuk rá a lisztet, kevergetve pirítsuk addig, míg világosbarnára pirul. Ezután dobjuk rá a finomra vágott zöldségeket (hagyma, fokhagyma, zeller) és a babérlevelet, pirítsuk néhány percig, majd öntsük rá a sűrített paradicsomot és 2 bögre vizet. Lefedve, alacsony lángon főzzük 15 percig, amíg a gombócokat előkészítjük.
A darált húst tegyük keverőtálba, sóval és borssal ízesítsük, adjunk hozzá tabasco vagy chiliszószt és zsemlemorzsát, kézzel dolgozzuk össze, majd formázzunk belőle golyókat.
A megformázott golyókat forró, olajos serpenyőben, több adagban pirítsuk körbe, majd az elkészült gombócokat helyezzük a paradicsomos mártásba, főzzük 10-15 percig, míg átpuhulnak.
Az elkészült húsgombócokat rizzsel, tésztával vagy krumplival kínáljuk, a tetejét ízlés szerint sajttal, petrezselyemmel vagy korianderrel szórjuk meg.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!