Sűrű, tejszínes csirkeraguleves sok zöldséggel: a húsból fűszeres gombócok készülnek

csglcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sűrű, tejszínes, zöldségekkel dúsított levesben ízletes csirkegombócoknak is jutott hely.

Hűvösebb napokon a forró leveseket nagy öröm kanalazni. Ilyenkor a minél tartalmasabb, gazdagabb levesek a nyerőek, amelyekkel jóllakik az ember, nem vágyik utána második fogásra. 

A tejszínnel sűrített leves a zöldségek mellett különleges gombócokat rejt. A kis golyók csirkemellfiléből készülnek, amelyeket, mielőtt a levesbe kerülnek, serpenyőben meg kell pirítani, így kellemes pörzsanyag is érezhető lesz a finomságban. Az így készült gombócok bármilyen köret mellé kerülhetnek, vagy sűrű szósszal fejedelmi tésztás fogás készülhet belőlük.

A leves ízesítésével is lehet játszani, kerülhet bele tárkony, kevés citrom, bazsalikom vagy metélőhagyma. Ha még tartalmasabb levest szeretnél az asztalra tenni, csipetkével érdemes gazdagítani.

Tejszínes csirkegombócleves

csglct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 darab csirkemellfilé
  • 250 gramm gomba
  • 200 gramm borsó (mirelit)
  • 3 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 1 darab karalábé
  • 2 csokor petrezselyem
  • só és bors ízlés szerint
  • 350 milliliter főzőtejszín
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál chilipehely
  • 1 bögre liszt
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 darab tojás
  • olaj kevés
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított zöldségeket ízlés szerint daraboljuk fel.

A húst daráljuk le vagy vágjuk nagyon apró kockákra, ízesítsük sóval, borssal, chilipehellyel, adjunk hozzá 1 csokor finomra vágott petrezselymet, egy tojást, majd keverjük alaposan egybe. Csak ezután kezdjük a zsemlemorzsát beledolgozni, majd lefedve tegyük hűtőbe 30-60 percre. A hűtőben pihent húsból formáljunk kis gombócokat, ezeket hempergessük lisztbe, utána forró, enyhén olajozott serpenyőben süssük aranybarnára minden oldalán.

Az előkészített zöldségeket és a mirelit borsót magas falú edényben, leheletnyi olajjal forgassuk át, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, sóval és borssal ízesítsük, majd 15-20 perc után a húsgombócokat is tegyük a levesbe.

A tejszínt a 2 evőkanál liszttel keverjük egybe.

Miután a zöldségek megpuhultak, 2-3 merőkanál levet merjünk ki a fazékból és keverjük egybe a tejszínes-lisztes keverékkel, majd adjuk a leveshez és forraljuk egybe. Az elkészült levesbe keverjük bele a megmaradt csokor finomra aprított petrezselymet is.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük