Belül krémes, kívül roppanós fahéjas sütemény: olyan, mint egy brownie
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ennél finomabb sütit keresve sem találsz, isteni finom, nagyon ragacsos és elképesztően fahéjas.
A technológiája, a ragacsos állaga, a ropogós, töredezett teteje egy az egyben a brownie-t idézi, csak éppen csokoládé helyett rengeteg fahéjjal készül a sütemény. A titka, hogy a cukrot és a vajat össze kell melegíteni, míg egynemű, sűrű massza nem lesz belőlük, ettől lesz a süti tésztája ragacsos és szaftos, ezt a lépést nem lehet kihagyni.
Mivel egy "majdnem brownie-ról" van szó, sok cukor - jelen esetben nádcukor - kerül bele. Még így is csökkentettem a mennyiségén az eredeti recepthez képest, ennyi azonban szükséges ahhoz, hogy elérd a megfelelő állagot. A fahéj ráadásul ellensúlyozza picit az édes ízt, úgyhogy nem lesz gejl a végeredmény.
Ha ragacsosabb textúrát szeretnél, 25 percig süsd a sütit, különben 30 percig hagyd a sütőben.
Ragacsos fahéjas sütemény
Hozzávalók 16 szelethez
- 240 gramm liszt
- 1 evőkanál fahéj
- 1 teáskanál sütőpor
- 0.25 teáskanál szódabikarbóna
- 350 gramm nádcukor
- 120 gramm vaj
- 2 darab tojás
- 2 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy 23x23 centis tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A nádcukrot és a vajat tegyük egy mélyebb serpenyőbe, majd alacsony lángon melegítsük őket össze, míg a vaj el nem olvad és egynemű, sűrű, ragacsos masszát nem képez a cukorral. Ahogy ez megtörtént, kapcsoljuk le alatta a lángot, nem szeretnénk, ha a cukor karamellizálódna. Hagyjuk 10 percig hűlni, időközönként keverjünk rajta egyet, hogy ne szilárduljon meg.
Ha langyosra hűlt a cukros massza, adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a 2 tojást, alaposan keverjük el benne.
A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a fahéjat, a sütőport és a szódabikarbónát.
A lisztes keveréket kisebb adagokban adjuk a cukros-tojásos masszához, alaposan keverjük el benne. A feladat izomerőt igényel, ugyanis a végére viszonylag sűrű, nehezebben keverhető masszánk lesz. Akkor jó, ha szép, egynemű a tészta, az összes liszt elkeveredett benne.
Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, majd toljuk a sütőbe 25-30 percre. 25 percnél még ragacsosabb a közepe, 30-nál pedig jobban átsült.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors