Rakott karfiol darált hússal és sajttal megpakolva: szaftos és elképesztően finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tartalmas tepsis fogás laktató és isteni, másnap is ugyanolyan jó, ha nem még finomabb.
Rakott karfiolt nagyobb adagban érdemes összeállítani, akkor mindenképpen, ha az ember két napra tervez, másnap, a sütőben felmelegítve ugyanolyan finom lesz.
A bőséges rakott karfiolt ki így, ki úgy készíti. Én pörköltalappal készítem a darált húst, majd a főtt rizzsel egybekeverem, bár sokan ezt a lépést kihagyják, a szeletelésnél sokkal szebben mutat majd. Sajtot régebben nem tettem rá, mostanában vált szokásommá, sokkal finomabb, szaftosabb lesz tőle - nem érdemes kihagyni az ételből.
Én darált lapockával szoktam készíteni, de sertéscombbal vagy pulykahússal is elkészíthető. A sütésnél nagyon figyelni kell a rakottasra, nem szabad túlsütni, ezt a hibát könnyű elkövetni, pedig akkor nagyon kiszáradhat.
Rakott karfiol sajttal és darált hússal
Hozzávalók 4 személyre
- 2 fej karfiol
- 2 fej hagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- 70 dekagramm darált hús (disznó vagy pulyka)
- 1 bögre rizs
- 30 dekagramm sajt
- 30 dekagramm tejföl
- kevés olaj
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A karfiolt szedjük rózsáira és bő vízben főzzük félkeményre, majd tegyük félre.
A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük meg, majd miután összeesett, szórjuk rá a pirospaprikát (1 kanállal több is lehet), keverjük el vele. A darált hússal is forgassuk egybe, sóval és borssal ízesítsük, öntsünk rá egy kevés vizet (100-200 milliliter), majd gyakran kevergetve főzzük puhára a húst.
A rizst főzzük meg, ízesítsük sóval.
Miután elkészült a darált hús és a rizs, keverjük egybe.
A sajtot reszeljük le.
Tegyük a tepsibe a karfiolrózsák felét, arra kerüljön rá a darált húsos rizs, szépen simítsuk el, majd kanalazzuk rá a tejföl felét, szórjuk meg sajttal, a sajt tetejére pedig a megmaradt karfiol kerüljön, végül ismét tejföl és sajt. Nagyon kevés olajjal öntözzük meg, majd 180 fokos előmelegített sütőben 20-35 perc alatt süssük meg, ügyeljünk rá, hogy ne szárítsuk ki az ételt.
Cover: Getty Images / Fotó: Botos Claudia/Sóbors