Cuki rénszarvasmuffinok pofonegyszerűen – Jópofa édesség az ünnepi készülődéshez
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Még egy egyszerű muffinból is karácsonyi édességet varázsolhatsz, csak öltöztesd ünnepi díszbe.
A rénszarvas alakja elválaszthatatlan az ünnepi készülődéstől, ő hozza a Mikulást Lappföldről, illetve a karácsonyi csúnya és kevésbé csúnya pulcsik kötelező motívuma. Ha kreatívkodni támad kedved, és a gyerekeidet is be szeretnéd vonni a sütés-főzésbe, akkor készíts egyszerű, de cuki és mutatós sütiket. A muffin tökéletesen alkalmas erre a célra, az alaptésztát is könnyű összeállítani, és ha ünnepivé szeretnéd varázsolni, akkor a díszítés kifejezetten a gyerekeknek való elfoglaltság lesz.
Mikulásra ezt a piros sapkás muffint is megsütheted, ehhez csak egy alapreceptre és vajkrémre lesz szükséged. Mézeskalácsot is süthetsz a gyerekekkel, itt mutatunk receptet a rögtön puha sütire.
Rénszarvasmuffin
Hozzávalók 12 darabhoz
Muffin:
- 120 gramm liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 30 gramm holland kakaópor (cukrozatlan)
- 130 gramm cukor
- 1 darab tojás (M-es)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 30 gramm vaj
- 30 gramm olaj
- 130 milliliter tej
- 2 evőkanál sárgabaracklekvár (opcionális)
Máz:
- 200 gramm krémsajt (natúr)
- 3 evőkanál mogyorókrém
- 2 evőkanál holland kakaópor (cukrozatlan)
Dekoráció:
- 24 darab cukorka a szemekhez
- 12 darab M&M’s
- 24 darab mini perec
- 12 darab keksz (kerek)
Elkészítés:
A lisztet, a sütőport és a kakaóport keverjük össze egy tálban. Egy másik tálban verjük habosra a tojást a cukorral és a vaníliakivonattal. A vajat olvasszuk fel, és keverjük a tojásos cukorhoz, majd öntsük hozzá a tejet és az olajat is. Ízlés szerint keverhetünk hozzá sárgabaracklekvárt is. Forgassuk össze a nedves és a száraz hozzávalókat, de ne keverjük túl, csak épp annyira, hogy egynemű legyen a massza.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tésztával töltsünk meg minden muffinkapszlit a háromnegyedéig. Süssük 15-20 percig, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Amíg a muffin sül, keverjük össze a krémsajtot, a mogyorókrémet és a kakaóport. Amikor a sütik teljesen kihűltek, kenjük meg őket a mázzal.
A végén díszítsük a fotón látható módon. A fehér cukorszemekre a pöttyöt készíthetjük olvasztott csokiból is, illetve az orrot is egy pötty olvasztott csokival ragaszthatjuk fel a kekszre.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors