
Meseszép hólabda sok krémmel és csokis tetővel: senki nem bír ellenállni a süteménynek
Hólabda vagy kozáksapka? A két néven elhíresült sütemény már a megjelenésével leveszi az embert a lábáról.
A mutatós desszert igazi régi kedvenc, amit őzgerinc néven is emlegetnek. A süti puncsos és főzött krémmel is készülhet, ha igazán különlegesen próbálnád ki, akkor tojáslikőrös vagy citromos krémmel teszteld le!
A méteresre kötelező a csokimáz, amelyhez olvaszthatsz tej- vagy étcsokit, de ha maradnál a nagyis vonalnál, akkor kakaós mázzal kínáld. A különlegesebb hatás kedvéért fehér csokival is bevonhatod a csodás süteményt. Ha pedig a kakaónál maradnál, akkor 1-2 evőkanál rummal is megbolondíthatod a mázat.
Fehér piskóta:
A lisztet szitáljuk keverőtálba és keverjük hozzá a sót és a sütőport.
A tojást válasszuk szét és a fehérjét verjük kemény habbá.
A tojássárgáját keverjük fehéredésig a cukorral, vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a vizet, olajat, tojásfehérjehabot és a lisztes keveréket.
A bekevert masszát öntsük őzgerincformába és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük tűpróbáig. (A sütési idő a sütőtöl is függ, 20-40 percet is igénybe vehet, ezért érdemes 5-10 percenként ránézni.)
Kakaós piskóta:
A lisztet szitáljuk keverőtálba és keverjük hozzá a sót, sütőport és a kakaót.
A tojásokat válasszuk szét.
A fehérjét verjük kemény habbá.
A tojássárgáját keverjük fehéredésig a cukorral. Ezután adjuk hozzá a vizet, olajat, tojásfehérjehabot és a lisztes keveréket.
A bekevert masszát öntsük őzgerincformába, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük tűpróbáig.
Krém:
A tejet mérjük edénybe, adjuk hozzá a lisztet, és folyamatosan kevergetve főzzünk belőle sűrű krémet.
Az elkészült krémet fedjük le fóliával és tegyük félre. Ha nem teszünk rá fóliát, akkor néha pillantsunk rá és keverjük át, hogy ne legyen csomós.
A vajat a cukorral keverjük habosra, majd adjuk a kihűlt krémhez és keverjük csomómentesre.
Máz:
A porcukrot és a kakaót mérjük lábasba, majd adjuk hozzá a vajat, tejet, és folyamatosan kevergetve melegítsük addig, amíg szépen elolvad.
Összeállítás:
A kihűlt fehér és kakaós piskótát a bordák mentén szeleteljük fel.
Vegyünk elő egy nagy tálcát, amire a süteményt helyezzük rá. Fogjunk meg egy fehér tésztát és kenjük meg krémmel, majd illesszünk hozzá egy kakaós tésztát. A folyamatot ismételjük addig, amíg a tálca megtelik és a tésztadarabok elfogynak.
A méteres oldalát és tetejét is kenjük meg a krémmel. Ezután csorgassuk rá a meleg kakaós mázat.
A süteményt szeletelés előtt tároljuk hűtőben, hogy szépen megdermedjen.
A méterest ferdén szeletelve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu