![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Egy méter kalács? Retro puncsos sütemény, amibe rögtön beleszeretsz
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Bevallom, pár hónappal ezelőttig fogalmam sem volt, mit takar a méteres kalács elnevezés. Próbáltam elképzelni, hogy nézhet ki egy egy méter hosszú kalács. Az ismerőseim nem is értették, hogy lehet, hogy még sosem hallottam erről az édességről.
Bár a méteres kalács hagyományosan ünnepi étel, én egy teljesen hétköznapi alkalommal kóstoltam meg először. Jó, nem teljesen hétköznap volt, hanem hétvége, de semmit nem ünnepeltünk.
Puncs-szerelem
Arra az ominózus futásra sütötte egy barátnőm, amikor a pirozskit is kóstoltam. Ez a nap igazi nemzetközi gasztrotúra is lehetett volna, ha nem futunk előtte 30 kilométert hegyen-völgyön. Kérdésemre, hogy mit takar a méteres kalács elnevezés, csak hümmögő és majd megkóstolod válaszok érkeztek. Annyit megtudtam, hogy az egyik összetevője a puncspuding, amelyhez egy ideje - a puncsos édességekről beszélek - el nem múló szerelem fűz.
A süteményből elég volt egy szelet, hogy megértsem, miért kedvelik olyan sokan az ízét. A vajas krém ugyan elég tömény, de ezt jól ellensúlyozza a puding lágysága. A csokoládé és a puncs párosítása pedig tökéletes harmóniát alkot.
Alternatív elnevezések
A méteres kalácsot retró édességnek is szokták nevezni, jelentsen ez bármit is. Talán a puding teszi, talán az, hogy újra népszerű lett. Mostanában nagyon kevés süteményhez használunk pudingot, de a méteres kalács elképzelhetetlen enélkül - olyan, mintha mákos bejglit szeretnénk sütni, csak éppen mák nélkül.
A méteres kalácsot másképpen ferdén vágós süteménynek is nevezik, utalva arra, hogy tálaláskor nem egyenesen, hanem ferdén szeletelik fel.
Méteres kalács
![meteres kalacsrece](https://kep.index.hu/1/0/2910/29101/291011/29101185_5017399d9fc8d3a1e5c28b7df8fa9b1d_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
Tészta
- 6 darab tojás
- 40 dekagramm cukor
- 2 evőkanál olaj
- 35 dekagramm liszt
- 1 deciliter víz
- 0.5 csomag sütőpor
- 3 kávéskanál kakaópor
Krémhez
- 2 csomag puncsos vagy vaníliás pudingpor
- 5 deciliter tej
- 20 dekagramm vaj
- 20 dekagramm porcukor
- 3 evőkanál rum
Mázhoz
- 20 dekagramm étcsokoládé
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral, az olajjal és a vízzel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, és alaposan elkeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a tésztába.
A tészta felét egy őzgerincformába öntjük. A másik feléhez hozzáadunk három kávéskanál kakaóport, és egy másik őzgerinc formába töltjük. 170 fokos sütőben 40 percig süssük őket.
Amíg a tészta sül, készítsük el a krémet. A vajat, a cukrot és a rumot keverjük habosra. Főzzük meg a pudingot, várjuk meg, amíg kihűl, majd keverjük össze a krémmel.
Ha elkészült a krém, borítsuk ki a tésztákat az őzgerincformából, várjuk meg, míg kihűlnek, majd vágjuk fel őket szeletekre. A csokis, majd a sima piskótát felváltva töltsük meg a krémmel, amíg egy hosszú kalácsot nem kapunk. Végül vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládét, és vonjuk be vele a süteményt.
A kalácsot tegyük néhány órára a hűtőbe. Tálaláskor átlósan vágjuk fel.
Fotó: Szász Eszter/Sóbors
Olvasd el ezt is!