Egy méter kalács? Retro puncsos sütemény, amibe rögtön beleszeretsz

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bevallom, pár hónappal ezelőttig fogalmam sem volt, mit takar a méteres kalács elnevezés. Próbáltam elképzelni, hogy nézhet ki egy egy méter hosszú kalács. Az ismerőseim nem is értették, hogy lehet, hogy még sosem hallottam erről az édességről.

Bár a méteres kalács hagyományosan ünnepi étel, én egy teljesen hétköznapi alkalommal kóstoltam meg először. Jó, nem teljesen hétköznap volt, hanem hétvége, de semmit nem ünnepeltünk.

Puncs-szerelem

Arra az ominózus futásra sütötte egy barátnőm, amikor a pirozskit is kóstoltam. Ez a nap igazi nemzetközi gasztrotúra is lehetett volna, ha nem futunk előtte 30 kilométert hegyen-völgyön. Kérdésemre, hogy mit takar a méteres kalács elnevezés, csak hümmögő és majd megkóstolod válaszok érkeztek. Annyit megtudtam, hogy az egyik összetevője a puncspuding, amelyhez egy ideje - a puncsos édességekről beszélek - el nem múló szerelem fűz. 

A süteményből elég volt egy szelet, hogy megértsem, miért kedvelik olyan sokan az ízét. A vajas krém ugyan elég tömény, de ezt jól ellensúlyozza a puding lágysága. A csokoládé és a puncs párosítása pedig tökéletes harmóniát alkot. 

Alternatív elnevezések

A méteres kalácsot retró édességnek is szokták nevezni, jelentsen ez bármit is. Talán a puding teszi, talán az, hogy újra népszerű lett. Mostanában nagyon kevés süteményhez használunk pudingot, de a méteres kalács elképzelhetetlen enélkül -  olyan, mintha mákos bejglit szeretnénk sütni, csak éppen mák nélkül.

A méteres kalácsot másképpen ferdén vágós süteménynek is nevezik, utalva arra, hogy tálaláskor nem egyenesen, hanem ferdén szeletelik fel. 

Méteres kalács

meteres kalacsrece

Hozzávalók 6 adaghoz

Tészta

  • 6 darab tojás
  • 40 dekagramm cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 35 dekagramm liszt
  • 1 deciliter víz
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 3 kávéskanál kakaópor

Krémhez

  • 2 csomag puncsos vagy vaníliás pudingpor
  • 5 deciliter tej
  • 20 dekagramm vaj
  • 20 dekagramm porcukor
  • 3 evőkanál rum

Mázhoz

  • 20 dekagramm étcsokoládé
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral, az olajjal és a vízzel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, és alaposan elkeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a tésztába.

A tészta felét egy őzgerincformába öntjük. A másik feléhez hozzáadunk három kávéskanál kakaóport, és egy másik őzgerinc formába töltjük. 170 fokos sütőben 40 percig süssük őket.

Amíg a tészta sül, készítsük el a krémet. A vajat, a cukrot és a rumot keverjük habosra. Főzzük meg a pudingot, várjuk meg, amíg kihűl, majd keverjük össze a krémmel.

Ha elkészült a krém, borítsuk ki a tésztákat az őzgerincformából, várjuk meg, míg kihűlnek, majd vágjuk fel őket szeletekre. A csokis, majd a sima piskótát felváltva töltsük meg a krémmel, amíg egy hosszú kalácsot nem kapunk. Végül vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládét, és vonjuk be vele a süteményt.

A kalácsot tegyük néhány órára a hűtőbe. Tálaláskor átlósan vágjuk fel.

Fotó: Szász Eszter/Sóbors

Ezt is szeretjük