Egyszerű ribizlis morzsasütemény: egyszerre savanykás és édes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A szezonban az egyik legnagyobb kedvencem a ribizli. Imádom a savanykás ízét, szerintem bármennyit meg tudnék enni belőle. Szerencsére van pár ribizlibokor a kertünkben, úgyhogy van annyi, hogy desszertekbe is jusson belőle.
Nem is akármilyen süteményről van szó, ez egy villámgyors, egyszerű, de igen látványos morzsasütemény. Fehér és fekete ribizliből is készíthető, de a pirossal lesz a legszebb. Ha lejár a szezon, érdemes áfonyával is megsütni.
Lekvárrá lényegül át a ribizli
Elképesztően jó a süteményben a kontraszt: az édes, morzsás tészta és a savanykás töltelék tökéletes harmóniában vannak. A ribizlit cukorral és keményítővel kell kikeverni, amitől a sütőben lekvárrá lényegül át a gyümölcs.
Az már csak hab a tortán, hogy nagyon egyszerű a süti összeállítása: a tésztához csak össze kell dolgozni a száraz és a folyékony hozzávalókat, addig keverni, amíg morzsa nem lesz belőle. Utána mehet egy része a tepsibe, rá a ribizli, végül a maradék morzsa, és készen is van ez a csodálatos és könnyű sütemény.
Ribizlis morzsasütemény
Hozzávalók 16 adaghoz
Ribizlis töltelék
- 3 bögre ribizli (friss)
- 0.5 bögre cukor
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
Morzsa
- 2 bögre liszt
- 0.66 bögre cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 0.25 teáskanál só
- 150 gramm vaj
- 1 darab tojás
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vajazzunk ki egy 20x20 cm-es tepsit.
A megtisztított ribizlit óvatosan keverjük össze a keményítővel és a cukorral, amíg a cukor be nem fedi mindenhol a gyümölcsöt. Tegyük félre.
A tésztához keverjük össze a száraz hozzávalókat, adjuk hozzá a tojást és a vajat, robotgéppel vagy villával keverjük bele, míg el nem érjük a morzsás állagot.
Szórjuk a morzsa 2/3-át a tepsibe. Szórjuk rá egyenletesen a ribizlit. Mehet rá a morzsa maradéka is. 35-45 percig süssük, amíg a ribizli lekvárszerű, a morzsa aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images