Hűsítő ribizlis sajttorta – Nincs vele sok munka
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Joghurtos-banános kosárka sütés nélkül: mogyorós csoki borítja
Sütőtökös-ricottás kagylótészta: különleges ebéd az őszi hangolódáshoz
Sütőben sült, töltött tortilla: pulykahús kerül a tésztába
Sűrű házi szilvalekvár: bevált receptet mutatunk
Így tárold a főtt ételeket: szuper praktikákat mutatunk
Nincs is jobb, mint egy hűsítő édesség a kánikulában, de ne fagyi, hanem sajttorta legyen.
Nagyon szeretem a ribizlit. Az összes savanykásabb gyümölcsöt szívesen eszem, de a ribizlit különösen. Gyerekkoromban a telken a bokorról szedtem egyenesen a számba, de néha azért jutott a kosárba is. Szörp, lekvár készült belőle utána. A telek már sajnos nincs meg, de a gyümölcs iránti szeretet megmaradt.
Sajnos nagyon rövid a szezonja, júniustól mindössze július közepéig tart, ezért is érdemes minél többet enni belőle. Amellett, hogy a nyári melegben igazán jólesik ez a fanyar, hűs íz, a ribizli nagyon egészséges, magas a C-vitamin tartalma, de E- és B-vitamint és vasat is tartalmaz. A csontok és a fogak egészségét is védi. Most sajttortába került, az édes sütemény remekül megfér a savanyú bogyókkal.
Ribizlis sajttorta
Hozzávalók 6 adaghoz
- 500 gramm krémsajt (natúr)
- 220 gramm keksz (édes)
- 100 gramm vaj
- 4 darab tojás
- 200 milliliter tejszín
- 150 gramm cukor
- 400 gramm ribizli
Elkészítés:
Készítsük el az alapot: a kekszet törjük egészen apróra, majd keverjük hozzá az olvasztott vajat. A masszát nyomkodjuk bele egy sütőpapírral kibélelt csatos tortaforma aljába. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, süssük 10 percig ezt az alapot. Hagyjuk kihűlni. A sütőt ne kapcsoljuk ki.
Készítsük el a krémet. A szobahőmérsékletű krémsajthoz adjuk hozzá a tojásokat, a cukrot és a tejszínt. Egy kevés ribizlit nyomkodjunk össze, azt is keverjük a masszához. Öntsük rá a kekszes rétegre. Tegyük a sütőbe szintén 180 fokra, süssük 50 percig. Nem baj, ha kicsit remegős marad, majd szépen megszilárdul.
A tetejét díszítsük friss ribizlivel.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!