Hűsítő ribizlis sajttorta – Nincs vele sok munka

ribizlis sajttorta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nincs is jobb, mint egy hűsítő édesség a kánikulában, de ne fagyi, hanem sajttorta legyen.

Nagyon szeretem a ribizlit. Az összes savanykásabb gyümölcsöt szívesen eszem, de a ribizlit különösen. Gyerekkoromban a telken a bokorról szedtem egyenesen a számba, de néha azért jutott a kosárba is. Szörp, lekvár készült belőle utána. A telek már sajnos nincs meg, de a gyümölcs iránti szeretet megmaradt. 

Sajnos nagyon rövid a szezonja, júniustól mindössze július közepéig tart, ezért is érdemes minél többet enni belőle. Amellett, hogy a nyári melegben igazán jólesik ez a fanyar, hűs íz, a ribizli nagyon egészséges, magas a C-vitamin tartalma, de E- és B-vitamint és vasat is tartalmaz. A csontok és a fogak egészségét is védi. Most sajttortába került, az édes sütemény remekül megfér a savanyú bogyókkal. 

Ribizlis sajttorta

ribizlis sajttorta recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 500 gramm krémsajt (natúr)
  • 220 gramm keksz (édes)
  • 100 gramm vaj
  • 4 darab tojás
  • 200 milliliter tejszín
  • 150 gramm cukor
  • 400 gramm ribizli
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el az alapot: a kekszet törjük egészen apróra, majd keverjük hozzá az olvasztott vajat. A masszát nyomkodjuk bele egy sütőpapírral kibélelt csatos tortaforma aljába. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, süssük 10 percig ezt az alapot. Hagyjuk kihűlni. A sütőt ne kapcsoljuk ki. 

Készítsük el a krémet. A szobahőmérsékletű krémsajthoz adjuk hozzá a tojásokat, a cukrot és a tejszínt. Egy kevés ribizlit nyomkodjunk össze, azt is keverjük a masszához. Öntsük rá a kekszes rétegre. Tegyük a sütőbe szintén 180 fokra, süssük 50 percig. Nem baj, ha kicsit remegős marad, majd szépen megszilárdul. 

A tetejét díszítsük friss ribizlivel. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük