Omlós pite ricottás krémmel töltve – A nyáron eltett lekvárnak szuper helye lesz benne

ricottás pite cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pitében az a jó, hogy édes vagy sós töltelékkel is isteni, ráadásul nincs sok munka vele.

A kamrában sorakozó lekvárokat rengeteg süteményhez lehet felhasználni, akár magukban, akár valamilyen töltelékbe belekeverve.

A gyümölcsös ízek nagyon jól harmonizálnak a semlegesebb tejtermékekkel, például a ricottával, együtt pedig krémes és lágy tölteléket eredményeznek. Az omlós pitetésztával együtt pedig tökéletes lesz a harmónia. 

Ricottás krémmel töltött pite

ricottás pite recept

Hozzávalók 6 adaghoz

Tészta

  • 140 gramm liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 0.5 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 4 evőkanál vaj (jéghideg)
  • 1 darab tojás

Töltelék

  • 450 gramm ricotta
  • 5 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál tojás
  • 4 evőkanál eperlekvár
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A tojást verjük fel egy kicsit. A lisztbe keverjük bele a sütőport, a cukrot, a sót és a tojást, majd morzsoljuk bele a jéghideg vajat úgy, hogy ne vegye át a kezünk melegét. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk egynemű tésztává, csomagoljuk folpackba, majd tegyük hűtőbe legalább fél órára. 

Töltelék:

Egy tálban alacsony fokozaton habosítsuk fel a ricottát, majd óvatosan keverjük bele a cukrot, folytassuk a keverést. A tojásokat fokozatosan adjuk hozzá, várjuk meg, míg mindegyik elkeveredik. A végén forgassuk bele az eperlekvárt. 

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. 

Egy 22 centiméter átmérőjű piteformát vajazzunk ki, egyengessük bele a pitetésztát. Öntsük rá a ricottás keveréket. 

Süssük 40 percig. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe fogyasztásig. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük