Házi aranyszínű müzli ropogósan, édesen és fűszeresen: a kurkumától különleges
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A kurkuma nagyon menő dolog lett, egyre többféle módon használjuk fel mi is: most például a müzlit festettük sárgára vele.
Az arany granola ötlete a legújabb slágeritalból a golden milkből vagy arany tejből származik. Ez a megdöbbentően sárga forró ital kurkumával készül, édes, habos és mindenre jó, legalábbis azt mondják, ha pedig ez mégsem igaz, akkor is biztos, hogy nagyon finom.
A kurkuma itt egy ropogós müzlit ízesít, és ez egyáltalán nem bizarr dolog. Ahogy az édes italhoz, úgy az édes-ropogós reggeli müzlihez is nagyon jól megy ez a rettentően élénk színű, viszont egészen enyhe ízű fűszer. Különösen a mézzel alkotnak remek párost, ráadásul a hatásukra az egész sokkal ropogósabb lesz, és ez a granola lényege.
Technológiai szempontból itt is, mint a műfajban mindegyik recept esetében, muszáj kivárni, míg a tepsiben teljesen kihűl a müzli, különben nem lesz ropogós.
Ropogós kurkumás müzli
Hozzávalók 10 adaghoz
- 200 gramm zabpehely
- 2 marék napraforgómag
- 2 marék tökmag
- 1 marék mandula
- 1 marék dió
- 1 marék kókuszcsipsz
- 50 milliliter méz
- 50 milliliter olaj
- 1 teáskanál kurkuma
- 0.5 teáskanál fahéj
- 2 csipet só
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokosra. A mézet és az olajat kicsit felmelegítjük, belekeverjük a fűszereket. Egy nagy tálba öntjük az összes alapanyagot, és ráöntjük a mézes öntetet. Nagyon alaposan elkeverjük, hogy mindenütt egyenletesen bevonja a müzli alapját a keverék.
Egy sütőpapíros tepsin elegyengetjük a keveréket, és a sütőbe toljuk. Körülbelül 20 percig sütjük úgy, hogy közben néhányszor átkeverjük, hogy mindenütt megpiruljon. Ha szeretnénk aszalt gyümölcsöket is a keverékhez adni, azt csak a sütés után tegyük meg.
Amikor kész, kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni, csak hidegen töltjük üvegekbe.
Fotók: Ács Bori/Sóbors