Házi aranyszínű müzli ropogósan, édesen és fűszeresen: a kurkumától különleges

kurkukma müzli - cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A kurkuma nagyon menő dolog lett, egyre többféle módon használjuk fel mi is: most például a müzlit festettük sárgára vele.

Az arany granola ötlete a legújabb slágeritalból a golden milkből vagy arany tejből származik. Ez a megdöbbentően sárga forró ital kurkumával készül, édes, habos és mindenre jó, legalábbis azt mondják, ha pedig ez mégsem igaz, akkor is biztos, hogy nagyon finom. 

A kurkuma itt egy ropogós müzlit ízesít, és ez egyáltalán nem bizarr dolog. Ahogy az édes italhoz, úgy az édes-ropogós reggeli müzlihez is nagyon jól megy ez a rettentően élénk színű, viszont egészen enyhe ízű fűszer. Különösen a mézzel alkotnak remek párost, ráadásul a hatásukra az egész sokkal ropogósabb lesz, és ez a granola lényege.

Technológiai szempontból itt is, mint a műfajban mindegyik recept esetében, muszáj kivárni, míg a tepsiben teljesen kihűl a müzli, különben nem lesz ropogós. 

Ropogós kurkumás müzli

kurkukma müzli kicsi

Hozzávalók 10 adaghoz:

  • 200 gramm zabpehely
  • 2 marék napraforgómag
  • 2 marék tökmag
  • 1 marék mandula
  • 1 marék dió
  • 1 marék kókuszcsipsz
  • 50 milliliter méz
  • 50 milliliter olaj
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 0.5 teáskanál fahéj
  • 2 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokosra. A mézet és az olajat kicsit felmelegítjük, belekeverjük a fűszereket. Egy nagy tálba öntjük az összes alapanyagot, és ráöntjük a mézes öntetet. Nagyon alaposan elkeverjük, hogy mindenütt egyenletesen bevonja a müzli alapját a keverék. 

Egy sütőpapíros tepsin elegyengetjük a keveréket, és a sütőbe toljuk. Körülbelül 20 percig sütjük úgy, hogy közben néhányszor átkeverjük, hogy mindenütt megpiruljon. Ha szeretnénk aszalt gyümölcsöket is a keverékhez adni, azt csak a sütés után tegyük meg.

Amikor kész, kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni, csak hidegen töltjük üvegekbe.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük