Így készül házilag a rostos körtelé: garantáltan adalékanyag-mentes
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Egy órán belül kész az isteni finom rostos üdítő, ráadásul a hűtőben napokig eláll, érdemes nagy adagot készíteni belőle.
Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a rostos gyümölcslevet - ezt általában készen, a boltban vesszük meg, pedig házilag is nagyon egyszerű előállítani, 1 órán belül kész, ráadásul biztosan adalékanyag-mentes lesz.
Az őszi, téli időszakban amúgy is fokozottan figyelni kell a vitaminpótlásra, ezért érdemes minél több gyümölcsöt fogyasztani, akár gyümölcslé formájában bevinni a szervezetbe. Így még a legkisebbek is örömmel iszogatják majd, úgyhogy mindenképpen érdemes egy nagy adaggal készíteni belőle.
Csak a választott gyümölcsre, jelen esetben körtére, vízre, cukorra és egy kis citromlére van szükség hozzá. A cukor mennyisége a körte fajtájától és érettségi fokától függ, ízlés szerint lehet többel és kevesebbel is készíteni. Körte helyett almát is használhatsz, azzal is ugyanúgy működik a recept.
Körtelé
Hozzávalók 25 decihez
- 8 darab körte (érett)
- 1.5 liter víz
- 100 gramm cukor
- 1 darab biocitrom
Elkészítés:
A körtéket hámozzuk meg, vágjuk szeletekre, majd kockákra. A magházat dobjuk ki. Tegyük az összekockázott körtét egy lábasba.
A citrom héját zöldséghámozóval vékonyan szeljük le. A citrom levét facsarjuk ki. Adjuk a héjat és a levet a körtéhez.
Adjuk hozzá a cukrot és a vizet is, alaposan keverjük össze. Kapcsoljuk alatta magasra a lángot, forrásig melegítsük, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet, gyöngyözve főzzük 10-15 percig, míg a körte megpuhul.
Ha kész, kapcsoljuk le alatta a lángot, fedjük le a lábast, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Ha kihűlt, szedjük ki belőle a citromhéjat, majd botmixer vagy turmixgép segítségével pürésítsük le, akkor jó, ha teljesen homogén, egyáltalán nem darabos. Aki szeretné, apró lyukú szitán is átszűrheti.
Rögtön kínálhatjuk, de üvegekbe töltve 5 napig eláll a hűtőben.
Fotó: Getty Images