Mi pontosan a feldolgozott élelmiszer, és miért nem jó nekünk?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A dietetikai mumusok sorában a zsír, a szénhidrát és a glutén után a feldolgozott élelmiszerek kerültek a középpontba, de úgy tűnik, hogy - az előzőkkel ellentétben - ezzel a kategóriával kapcsolatban valóban van ok az aggodalomra.

Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó és fitnessguru kezdi azzal a mondanivalóját, hogy legelőször a feldolgozott élelmiszereket kell visszaszorítanunk, sőt, teljesen kivonnunk a hétköznapi étrendünkből. Mivel nem is biztos, hogy teljes mértékben tisztában vagyunk ennek a fogalomnak a jelentésével, kezdjük a definícióval.

Mi az a feldolgozott élelmiszer?

Minden olyan termék feldolgozott élelmiszer, amit különböző módokon átalakítottak, eljárásokon ment keresztül és adtak hozzá adalékanyagokat. Fontos meghatározni, hogy a feldolgozott élelmiszerek között mik a jobbak és rosszabbak, mert azért egy zacskós csipszet és egy sajtot nem lehet egy lapon említeni, holott mindkettő feldolgozott élelmiszernek számít. Általában a nagyobb baj azokkal van, amiknél sok adalékanyagot, nátriumot, sót, cukrot, zsírt adnak az adott ételhez a feldolgozási folyamatok során, vagy pusztán ezen folyamatok által emelkednek bennük ezeknek az anyagoknak az értékei.

Nem mind rettenetes

Itt rögtön kell egy kitérőt tennünk az adalékanyagokkal kapcsolatban: nem minden rettenetes, amit a feldolgozás közben az ételekhez adnak. Sok minden ezek közül természetes és veszélytelen, még az E-számok nagy része is természetes színezék, aroma vagy tartósítószer. Más adalékanyagokkal kapcsolatban viszont jelentős aggályok merülnek fel, ezért mondják, hogy jobb, ha kerüljük a magas adalékanyagtartalmú élelmiszereket. Mivel mindegyik más-más arányban és jelleggel veszélyes, érdemes mindig elolvasni az élelmiszerek összetevőit, és utánanézni a furcsaságoknak, például ebben a remek útmutatóban. 

feldolgozott e lelmiszer

Kevésbé feldolgozott élelmiszerek

A fagyasztott élelmiszerek között vannak teljesen ártalmatlan feldolgozott zöldségek, de ott a mirelit pizza, ami pedig már telis-tele van mindenféle olyan anyaggal, ami nem tesz nekünk jót. Konzerv és konzerv között is nagy különbségek lehetnek aszerint, mennyi sót vagy cukrot használtak fel az elkészítésükhöz. Ugyanígy ártalmatlanok az aszalt gyümölcsök is, már abban az esetben, ha nem adtak hozzájuk adalékanyagot. Mégis fokozott odafigyeléssel kell őket enni, mert a szárítás során extrém módon koncentrálódnak bennük a cukrok, így észrevétlenül, már néhány szemmel bevihetjük velük a napi ajánlott mennyiséget.

Húsok, sajtok

A sonkák, felvágottak és feldolgozott húsok esetében is az óvatosság a fontos. A legjobb minőségű sonkákban is sok só lehet, amiből nagy mennyiség már nem jó, mégis sokkal szerencsésebb választásnak bizonyulnak, mint a szétadalékanyagozott, tömegnövelőzött, ízfokozózott párizsik, virslik. A sajtokkal ugyanez a helyzet: hiába vesszük a legjobb minőségűt, nem jó, ha túl sokat eszünk belőlük a magas zsír-és sótartalom miatt.

feldolgozott e lelmiszer2

Minden sózott, cukrozott, zsírozott

Végül jönnek a valódi mumusok: a nagyon feldolgozott élelmiszerek. Ezek azok, amik több folyamaton is átestek, és ezen folyamatok során sok mindent adtak hozzájuk. Nem csak a csipszek, zacskós levesek és instant ételek tartoznak ide, illetve azok, amiknek a természetestől eltérő színe, formája vagy állaga van, hanem például az ízesített magok, a cukrozott gyümölcsök vagy a mikrós pattogatott kukorica is. 

Miért károsak?

A feldolgozott élelmiszerekből a bennük található túlzott mennyiségű cukor, só, zsír és adalékanyag miatt mértéktelen mennyiségűt tudunk megenni. Az agyunk ezeknél az ételeknél egyszerűen képtelen bekapcsolni a stop jelzést, nem vesszük észre, amikor már több, mint elég. Ezért is van az, hogy talán kevés még nem is lenne annyira ártalmas belőlük, a mértéktelen mennyiség már biztosan az. 

Fogyni is csak nélkülük

Egy friss kutatás azzal foglalkozott, milyen módon befolyásolják a feldolgozott élelmiszerek a fogyást. Arra jutott, hogy az ember sokkal gyorsabban, többet tud megenni feldolgozott élelmiszerből, mint feldolgozatlanból, így már azzal az egy változtatással fogyni tud, ha ezeket a típusú ételeket minimálisra csökkenti vagy teljesen kiiktatja az étrendjéből. Nem feldolgozott élelmiszerből könnyebb egészséges mennyiséget enni, ezért is érdemes inkább ezeket választani.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük