Laktató fehérbableves rozmaringgal és citrommal – Melengető húsmentes fogás
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Marokkói céklasaláta friss zöldfűszerekkel: a menta a lelke
Sajtos, darált hússal készült melegszendvics: vigyázat, függőséget okoz
Krémes, laktató vörös lencsés édesburgonya-curry: ízekben nem lesz hiány
Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül
Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt
Nemcsak a hidegben vágyhatsz meleg, laktató levesre, de hűvös estéken különösen jólesik egy ilyen tartalmas fogás.
Sokszor egy tányér leves nagyobb örömet tud okozni, mint egy főfogás, hiszen ha kellően tartalmasra készíted, nem is kívánsz majd mást. A gulyás- és a bableves tökéletes példa erre, amelyek után legfeljebb már csak édességet tudsz enni, annyira laktatók.
A leveseknél maradva érdemes kipróbálni az alábbi receptet is, ha kicsit könnyedebb, citrusos jegyekkel kombinálod a babot, nem érzed majd olyan nehéznek.
A babalapú étel mindig jó választás, ha éhes vagy, mert gazdag fehérjében, és úgy laktat, hogy nem dobja meg a vércukorszinted. Ebben a cikkben találhatsz többféle babos receptet, amelyeket érdemes kipróbálnod. A fehérbab is nagy kedvenc, főzeléknek is elkészítheted.
Rozmaringos-citromos fehérbableves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma (kisebb)
- 2 szál sárgarépa
- 3 darab krumpli
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 kávéskanál rozmaring (őrölt)
- 0.5 kávéskanál kakukkfű (őrölt)
- 2 doboz fehérbabkonzerv
- 1 liter zöldségalaplé
- 1 darab citrom
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- a tálaláshoz aprított petrezselyem
Elkészítés:
Egy nagyobb edényben közepes lángon forrósítsuk fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, a felkockázott sárgarépát és krumplit, és pároljuk 7 percig. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, morzsoljuk bele a rozmaringot és a kakukkfüvet, és további 1 percig fonnyasszuk.
Adjuk hozzá a lecsepegtetett fehérbabkonzervet, öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk, keverjük össze, várjuk meg, amíg felforr. Ekkor vegyük le a hőmérsékletet, hagyjuk főni 10 percig, néha keverjünk rajta egyet.
Vegyük le a tűzről, csavarjuk bele a citrom levét. Apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.
Fotó: Getty Images