Rumos-gesztenyés szilvaleves, egyszerűen elcsábít
Ráadásul pillanatok alatt elkészül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Az édes levesekben az a legjobb, hogy a desszertkérdést előre le lehet tudni velük. Aztán - ha még maradt belőle - egész nap rá lehet járni, á, nem nassolok, dehogy, levest eszem. Táplálkozom, mintegy. És az úgy mindjárt más. Egyébként, ez tényleg egy tápláló leves, köszönhetően a sok szilvának és a gesztenyének, ami benne lakik.
Az egész úgy kezdődött, hogy kaptunk egy barátunktól egy szatyornyi fagyasztott gesztenyemasszát. Mondanom sem kell, hogy az első nap túlestünk a gesztenyepürén, majd következett a bogyós gyümölcsökkel felturbózott gesztenyepüré, majd pedig a gesztenyemassza villával való kifalatozása egyenesen a papírból az apró, de falánk gyermekeim által.
Aztán, egy idő után azon kaptam magam, hogy bármilyen gyümölcsös édességet készítek, kerül bele egy kis gesztenyemassza is. El nem ronthatja, gondoltam, és tényleg csupa jót hozott ki mindenből. A hétvégén pedig rumos-fahéjas szilvaleves volt ebédre, amit természetesen szintén kénytelen voltam megbolondítani egy kis gesztenyével.
Határozottan jól áll neki
Egy dologra kell csak vigyázni: nehogy eljárjon a kezünk, és mindenféle fűszereket beledobáljunk a fazékba, amit a gyümölcslevesbe szoktunk, a kardamomtól a csillagánizsig. Itt ilyesmire semmi szükség, mivel nem elnyomni szeretnénk a gesztenye ízét, hanem kiemelni. Éppen ezért elégedjünk meg a fahéjjal, a rummal, a vaníliával és a citrommal, a többit pedig bízzuk a szilvára és a gesztenyére!
Rumos-gesztenyés szilvaleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 0.5 kilogramm szilva
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál rumaroma
- 0.5 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
- 0.5 darab citrom
- 1 csomag gesztenyemassza (cukrozott)
- 1 evőkanál tejföl
Elkészítés:
Feltöltjük vízzel, feltesszük főni. Hozzáadjuk a fahéjat, a rumaromát, a vaníliakivonatot, a sót, a cukrot. Egy citromot megmosunk, félbe vágunk, a levét belenyomjuk a levesbe, és a héját is utána dobjuk.
Egy tálkába beleszórjuk az apróra vágott vagy morzsolt gesztenyemasszát, hozzáadjuk a tejfölt, majd amikor a leves már felforrt, átmerünk belőle egy kanállal a gesztenyés tálba. Habverővel csomómentesre keverjük.
Visszatöltjük a gesztenyés habarást a levesbe, még egyet rottyan, és kész a gesztenyés szilvaleves. Kihűtjük, hidegen tálaljuk. A végén még tudunk finomhangolni az ízén, ha nem elég édes, rumos vagy savanyú az ízlésünknek.
Fotó: Shutterstock