Pillekönnyű citromos kuglóf: keverve még gyorsabban elkészül
Ez a pillekönnyű citromos kuglóf üde, nem émelyítő, és még keleszteni sem kell.
Bár valamiért a kuglófról az a tévhit él az emberekben, hogy nehéz az elkészítése, pedig egyáltalán nem bonyolult, kevert tésztája van. Igaz, nem lehet mindent egybekeverni, külön kell a száraz és nedves hozzávalókat, illetve tojáshabot is kell készíteni hozzá, de ennyi vele az összes munka.
Ebben a kuglófban a rum dominál, a tésztájába és a szirupba is kerül belőle, átjárja kívül-belül, úgyhogy ez a felnőttek kedvenc desszertje lesz. Hogy a kuglóf igazán puha és omlós legyen, vaj és író kerül az alapba, az ízekről – a rum mellett – pedig a vanília gondoskodik.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy kuglófformát. Szórjunk bele 1-2 evőkanálnyi cukrot, majd oszlassuk el a formában úgy, hogy az alját és az oldalát is befedje.
A lisztet és a keményítőt szitáljuk egy tálba, alaposan keverjük őket össze. Adjuk hozzá a sütőport és a sót is, illetve 250 gramm cukrot.
Egy másik tálban keverjük össze az olvasztott vajat, az írót, a rumot, az olajat, a vaníliát és a tojássárgákat.
Egy harmadik tálban a tojásfehérjét verjük kemény habbá, a végén forgassuk bele a maradék 50 gramm cukrot.
A száraz hozzávalókat forgassuk a vajas keverékhez, keverjük el, míg csomómentes nem lesz a massza. Forgassuk bele egy spatula segítségével a tojáshabot is.
Öntsük a tésztát az előkészített formába, egyengessük el benne. Toljuk a sütőbe 45-50 percre, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk hűlni 15 percig.
Addig készítsük el a szirupot: a vajat, a cukrot és a vizet melegítsük össze egy kis lábasban. Amikor a cukor elolvadt, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a rumot.
A kuglófot szurkáljuk meg egy fogpiszkálóval minél több helyen, majd önstük rá a szirup felét, hogy beigya a tészta. Hagyjuk picit állni, majd fordítsuk ki a formából a kuglófot, és öntsük rá a maradék szirupot.
Rögtön tálaljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu